O-STA

Univerza v Ljubljani ima ključno vlogo pri reševanju krize zaradi koronavirusa

Na Univerzi v Ljubljani smo dogajanje v zvezi s koronavirusom vzeli skrajno resno. Procese dela poskušamo ohranjati v teku, kolikor se le da in kot univerza v največjem možnem obsegu skrbimo za dobrobit družbe. V pomoč našim državljanom so priskočile številne članice Univerze, najbolj izpostavljeni sta Medicinska (UL MF) in Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani (UL ZF).

"Kljub neugodni situaciji, ki jo imamo na fakulteti predvsem glede izvajanja kliničnega pouka, in je situacija resna, je po drugi strani morala visoka - tako pri učiteljih, ki se zavedajo resnosti in so odgovorni, kot tudi pri študentih. Nekateri redno delamo od doma po 12 ur na dan. K reševanju situacije v državi smo pristopili širše, tudi z aktivnostmi, ki niso del naše formalne odgovornosti," pove dekan UL MF prof. dr. Igor Švab, ki tako izpostavi, da v vladnem klicnem centru, ki prebivalcem omogoča dostop do zanesljivih informacij o epidemiji novega koronavirusa v Sloveniji, deluje okoli 70 študentov UL MF višjih letnikov. Študenti so pod nadzorom in mentorstvom strokovnjakov medicinskih strok in predstavnikov ministrstev od pričetka delovanja klicnega centra odgovorili na več 10.000 klicev državljanov, več kot 1.100 klicev na dan. Nekateri tehnični sodelavci na dentalni medicini, ki so zaposleni na UL MF, za UKC Ljubljana opravljajo strokovno dejavnost, pa čeprav bi lahko po zakonu delali tudi od doma. Večina dela kliničnih učiteljev na UL MF je trenutno usmerjenega v zagotavljanje zdravstvenega varstva, čeprav pouk poteka. Delo na inštitutih pa se mora nadaljevati nemoteno, še izpostavi dekan Švab.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je zato sprejel sklep, s katerim odreja inštitutom, ki sodijo v okvir UL, da izvajajo svojo dejavnost ter da uslužbenci na delovnih mestih v okviru inštitutov opravljajo svoje delovne obveznosti v obsegu, ki ga določi predstojnik vsakega od inštitutov: UL MF Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) izvaja laboratorijske diagnostične preiskave, tudi testiranja za bolezen covid-19, dejavnost IMI pa je s tem bistvena za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. UL MF Inštitut za sodno medicino izvaja obdukcijsko dejavnost, mrliškopregledno službo ter toksikološke preiskave tudi za potrebe javne zdravstvene mreže. UL MF Inštitut za patologijo izvaja strokovno dejavnost s področja patologije. UL MF Inštitut za fiziologijo, Center za baromedicino pa izvaja zdravljenje s hiperbarično komoro. "Glede na dejavnost in postopke, ki jih izvajajo strokovni inštituti UL MF, ugotavljam, da je dejavnosti inštitutov nujna zaradi zagotavljanja zdravstvene oskrbe na območju RS in je izvajanje dejavnosti v nacionalnem interesu. Glede na navedeno dejavnosti ni mogoče prekinjati in je prisotnost delavcev na delovnih mestih v okviru inštitutov nujno potrebna. Delovni proces se izvaja po navodilih in pod vodstvom predstojnikov inštitutov," je jasen rektor.

Študenti UL MF in UL ZF so se odzvali tudi na prošnjo Rdečega križa Slovenije (RKS) za prostovoljstvo pri izvajanju nalog in aktivnosti v Enoti za oskrbo bolnikov RKS, ki deluje v Mobilnem stacionariju. Študenti so se odzvali v velikem številu: 40 študentov UL MF in 42 študentov UL ZF. "Koordinacija je bila izjemno naporna, a rezultati so tukaj," je zadovoljen dekan UL ZF doc. dr. Andrej Starc. "Včeraj smo prejeli tudi prošnjo UKC Ljubljana za pomoč pri izvajanju zdravstvene nege pacientov, s strani študentov naše fakultete, študijskega programa zdravstvene nege in študijskega programa babištva. Seveda bomo tudi tej prošnji ustregli, kolikor se bo le dalo. Koordinacija za pridobivanje študentske pomoči že aktivno poteka," poudari dekan Starc.

Ukrepanju v razmerah okužb s koronavisom se dnevno pridružujejo tudi druge članice UL. Tako na primer na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani (UL PeF) deluje psihosocialna svetovalnica za študentke in študente, kjer so svetovalci v času zaprtja fakultete za svetovanja dostopni prek Skypea ali podobnih orodij.

Raziskovalci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) in Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL FS) so se angažirali pri sestavljanju večjega števila respiratorjev. Laboratorij za metrologijo in kakovost, ki deluje na UL FE v okviru Katedre za merjenja in robotiko se med drugim ukvarja tudi z umerjanjem termovizijskih kamer, pri čemer sodi v sam svetovni vrh. Gre za posebne kamere, s katerimi lahko brezkontaktno izmerimo telesno temperaturo, povpraševanje po njih pa je v trenutnih razmerah v velikem porastu.

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani (UL VF) je izdala nasvete za lastnike živali in ima poseben elektronski naslov za vprašanja glede koronavirusa.

Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani (UL FŠ) je na spletni strani objavila uporabne nasvete za gibanje z naslovom Z gibanjem proti koroni.

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani (UL EF) s sporočili PARTICIPIRAM, SEBE IZOLIRAM opozarja, zakaj je v trenutni situaciji zares pomembno, da ostanemo doma. Pod naslovom EF POMAGA pa ponuja študentom in zaposlenim pomoč v novi družbeni realnosti, ki je nismo vajeni. Kot vodilna izobraževalna in raziskovalna institucija na področju ekonomskega in poslovnega izobraževanja v državi so v Centru za poslovno odličnost (CPOEF) s profesorji fakultete izvedli brezplačni webinar z naslovom 'Ali lahko gospodarstvo "zmrzne" brez ogrevanja?' in tako izpostavili ter približali nekaj ključnih ekonomskih področij, katerih razumevanje bo izjemno pomembna osnova za sprejemanje odločitev s kratkoročnimi in dolgoročnimi posledicami.

Na temo trenutne situacije je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL FDV) nastal video 'Strah pred neznanim'. Prof. dr. Iztok Prezelj in prof. dr. Vlado Miheljak sta posvarila pred pretirano paniko in poudarila pomen (samo)zaščite, ter upoštevanja ukrepov, ki jih sprejemajo pristojne institucije. Video je dostopen prek Youtube kanala na povezavi, objavljen pa je tudi na Facebook strani in Instagram profilu fakultete. Prek Varne točke Safe.si, ki deluje v okviru UL FDV, so opozorili na nekatera tveganja in pasti, ki jih prinašajo družbeni mediji, ki v tem času še bolj nadomeščajo druženje v živo, in posneli tudi video.

"Univerza v Ljubljani je bila med prvimi, ki je pozivala h konkretnejšim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa. V teh okoliščinah smo s požrtvovalnostjo naših zaposlenih vzpostavili številne oblike izvajanje študijskih obveznosti na daljavo. Glede na omenjene številne dodatne dejavnosti, ki potekajo na naših članicah, pa je jasno, da kot družbeno odgovorna ustanova z našimi zaposlenimi in študenti zagotavljano tudi nekaj ključnih podpornih storitev za delovanje slovenskega zdravstvenega sistema v teh izrednih razmerah in na različne druge načine pomagamo pri soočanju državljanov s koronavirusom," je še poudaril rektor Papič.