O-STA

Omejili smo izvajanje pogrebnih slovesnosti

Na območju Mestne občine Velenje bomo zaradi nastale zdravstvene situacije ob širjenju koronavirusa omejili izvajanje pogrebnih slovesnosti na pokopališčih.

Pri izvedbi pogrebnih slovesnosti je potrebno upoštevati, da na posameznem pokopališču lahko naenkrat poteka samo ena pogrebna slovesnost; po vsaki pogrebni slovesnosti je potrebno opraviti razkuževanje prostorov, med slovesnostmi mora miniti vsaj ena ura; svojcem pokojnika so na voljo samo prostori posamezne poslovilne vežice, ki se redno prezračuje, kuhinje niso na voljo; poslovilna vežica je lahko odprta največ eno uro pred pogrebno slovesnostjo in pogrebna slovesnost naj se izvaja v ožjem družinskem krogu ter naj traja največ trideset minut.

Če mrliški oglednik izkaže sum, da je pokojnik okužen z novim koronavirusom, pokojnika prevzame izvajalec obvezne gospodarske javne službe Komunalno podjetje Velenje. Na ta način bo zagotovljena sledljivost okuženih pokojnikov ter oseb, ki so bili v stiku s pokojnikom do pokopa.

Izvajalci pogrebnih slovesnosti, svojci in udeleženci, naj bodo pozorni, da se pogrebnih slovesnosti ne udeležujejo, v kolikor kažejo znake okužbe. Prav tako, naj se čim bolj omejijo medsebojni stiki med udeleženci na slovesnosti.

Ostanimo zdravi! Ostanimo doma!