O-STA

Lokalna skupnost podpira zaposlene v Gorenju, poziv ministroma in Vladi RS

Velenje, 24. april 2020 - Mestna občina Velenje podpira zaposlene v Gorenju v prizadevanjih za ohranitev slehernega delovnega mesta. Podžupan Peter Dermol se je včeraj pogovoril tako s predstavniki delavcev, kot tudi z lastniki Gorenja. Ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju smo poslali povabilo v Velenje na čimprejšnji sestanek in ju pozvali k ukrepanju, saj po vseh obljubah s strani novega lastnika Hisense, ne moremo dopustiti takšnega odpuščanja v Velenju. Odločitve o odpuščanju ne sprejemamo za dokončne, zato pozivamo Upravo Gorenja, da z dokončno odločitvijo počaka na sprejetje nadaljnjih "protikoronskih ukrepov" Vlade RS. Od Vlade RS pa pričakujemo, da nemudoma začne s sprejemanjem ukrepov za pomoč regijam, ki jih bo brezposelnost v prihodnjih mesecih drastično prizadela, da sprejme ukrepe za pomoč družinam, kjer bodo ostali brez osebnega dohodka in da nemudoma pristopi k pridobivanju novih investitorjev za te regije.

Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktor Uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori sta se včeraj opoldan v mestni hiši sestala s predstavniki delavcev Gorenja. Sestanka so se s strani Gorenja udeležili član uprave - delavski direktor Drago Bahun, predsednik konference SKEI Gorenje in Sveta delavcev Žan Zeba, predsednica SKEI Gorenje, d. o. o., Jasmina Nedić in predsednik SKEI Gorenje HGE Mitja Krevh. Uprava Hisense Gorenje jim je v sredo sporočila, da bodo močno znižali število zaposlenih, do konca leta naj bi v velenjskem obratu brez dela ostalo tisoč ljudi, od tega 700 v proizvodnji in 300 v režiji. Delavski direktor Drago Bahun se je zahvalil lokalni skupnosti za vso podporo in povedal, da so zaposleni v Gorenju šokirani in zelo razočarani, saj je kitajsko podjetje Hisense ob prevzemu obljubljalo veliko, nova delovna mesta, tovarno televizorjev, predvsem pa boljše čase, že od junija 2018 pa gre v podjetju vse samo še na slabše. Povedal je tudi, da se je v času od prevzema v Skupini Gorenje število zaposlenih že zmanjšalo za prb. 1.800 oseb, pretežni del tega v Sloveniji, sedaj pa napovedujejo novo zmanjševanje za še 2.200 zaposlenih, od tega naj bi jih bilo okrog 1.000 iz velenjskega obrata, kar je nedopustno in zelo zaskrbljujoče za prihodnost podjetja. Gorenje takšnega zmanjšanja - torej za prb. 4.000 zaposlenih od prevzema leta 2018, ne bo preživelo in zato zaposlene skrbi obstoj podjetja v prihodnje. Podjetje bi lahko krizo zaradi epidemije koronavirusne bolezni skušalo reševati tudi na prijaznejše načine, kot so krajši delovni čas, začasno čakanje na delo, verjetno pa epidemija tudi ni edini vzrok za namero za masovno odpuščanje.

Podžupan Peter Dermol je po sestanku s predstavniki zaposlenih Gorenja opravil pogovor tudi z lastniki Gorenja - predstavniki družbe Hisense in jim izpostavil, da je za lokalno skupnost odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno katastrofo v Velenju. Tolikšno število izgubljenih delovnih mest predstavlja kar 10 % trenutnih delovnih mest v Velenju in tega še nekaj časa ne bomo mogli nadomestiti.

Država je prav zaradi odpravljanja negativnih posledic epidemije z novim koronavirusom sprejela številne ukrepe za pomoč gospodarstvu in če te spodbude niso dovolj učinkovite za Gorenje kot največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se torej obeta propad gospodarstva na globalni ravni.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si