O-STA

Mi smo upanje, ko je hudo - Teden Rdečega križa

Ljubljana, 8. 5. 2020 - Svetovni dan Rdečega križa je 8. maja ko pri nas prične Teden Rdečega križa Slovenije. Enote Pošte in v primeru sprostitve javnega prometa tudi postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje bodo do vključno 15. maja vsem poštnim pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in vozovnice v vrednosti 0,17€. Vsa tako zbrana sredstva v Rdečem križu Slovenije namenimo izvajanju humanitarne dejavnosti na nacionalni in lokalnih ravneh.

Ob tednu Rdečega križa sta se predsednica RKS mag. Vesna Mikuž in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin v poslanici zahvalili vsem prostovoljkam, prostovoljcem, zaposlenim, donatorjem in podpornikom Rdečega križa Slovenije za pogum, predanost in dosežke ter dodali: "Rdeči križ Slovenije igra pomembno vlogo pri odzivanju na nujne primere, in trajajoče, nenehno spreminjajoče se razmere glede pandemije koronavirusa (COVID-19) niso izjema. Vsaka, tudi najbogatejša, družba potrebuje prostovoljce in humanitarne organizacije, ki jih povezujejo, saj smo prav mi, sodržavljani, sosedje in naključni mimoidoči, nepogrešljivi, ko je potrebno pomagati nekomu med nami. Vsem sporočamo, da nas potrebujete in vas vabimo, da nam pomagate, da bomo mi lahko pomagali vam. V Tednu Rdečega križa Slovenije želimo v svoje vrste pritegniti nove prostovoljce, nove krvodajalce in nove donatorje."

Med lanskoletnim tednom Rdečega križa se je s prodajo doplačilnih znamk in nalepk zbralo 690.822,23 evrov, ki jih je RKS namenil za izvedbo razvojnih projektov RKS na nacionalni ravni, izvedbo XIII. državnega preverjanja znanja osnovnošolskih ekip prve pomoči, izvedbo dobrodelne akcije "Drobtinica" ob svetovnem dnevu hrane, izvajanju aktivnosti območnih združenj RKS za pomoč učencem in dijakom pri nakupu šolskih potrebščin ob novem šolskem letu, za materialno in finančno pomoč posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev, za kritje logističnih stroškov povezanih z izvajanjem pomoči, za usposabljanje prostovoljk in prostovoljcev, izvedbo drugih socialno-humanitarnih programov ter aktivnosti na področju promocije RKS in delovanja RKS-OZ.

Med tednom Rdečega križa bodo nadaljevali z aktivnostmi nadzora širjenja obolenja COVID - 19 in pomagali ljudem, ki zaradi najrazličnejših stisk potrebujejo pomoč. Teden Rdečega križa pa je odlična priložnost, da vsi skupaj poglobljeno razmislimo, kaj pomenijo načela našega gibanja: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost, univerzalnost.

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Aleš Černivec in arhiv RKS