O-STA

Stanovanjski problem skozi oči študentov arhitekture

Razstava študentov Fakultete za arhitekturo UL

Do 20. maja je na Krakovskem nasipu v Ljubljani na ogled razstava študentov Fakultete za arhitekturo z naslovom "Kako boste rešili svoj stanovanjski problem po zaključku študija?" / "How will you solve your housing issue after graduation?" Razstava je del pobud, ki v zadnjem času naslavljajo vse bolj perečo problematiko. Predstavlja odgovore študentov na vprašanje, ki je bilo zastavljeno pri vajah predmeta Stanovanjske stavbe, spremljajo pa jih različni projekti na temo stanovanjske problematike, ki so nastali v okviru predmeta Projektiranje.

Stanovanje in zaposlitev sta po zaključku študija ključna problema mladega človeka. Stanovanj primanjkuje, so draga in za mlade težko dosegljiva. Problem poglabljajo pomanjkanje neprofitnih in tržnih najemnih stanovanj ter neurejene razmere na najemnem trgu. Mladi se danes pozno odselijo od staršev, šele okoli tridesetega leta. Stanovanjske probleme imajo tudi starejši ljudje v starih stanovanjih. Dve tretjini slovenskih stanovanj šteje preko štirideset let in mnogo jih ne ustreza sodobnim standardom ter potrebam lastnikov, ki jih vse težje vzdržujejo. Problemov na stanovanjskem področju je še več in zadevajo tudi druge skupine ljudi. So odraz šibke stanovanjske politike vse od osamosvojitve dalje. Zato mora stanovanjska politika postati več kot skrb za najšibkejše - postati mora osrednja razvojna politika naše države. Primerno in cenovno dosegljivo stanovanje za vsakogar je namreč pogoj za kakovostno življenje posameznika in uspešen razvoj družbe.

Odgovore študentov Fakultete za arhitekturo na aktualno stanovanjsko problematiko in njihove projekte si lahko do predvidoma 20. maja ogledate na Krakovskem nasipu v Ljubljani.