O-STA

Fakulteta za elektrotehniko UL vabi, da si vzamete 5 minut časa za merjenja

Laboratorij za metrologijo in kakovost (LMK) Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je že peto leto zapored pripravil tradicionalen dogodek 5 MIN ZA MERJENJA. Letos dogodek ne bo potekal v polni avli Fakultete za elektrotehniko, ampak si ga boste lahko od torka, 12. 5., ogledali na spletni strani LMK in na Youtube kanalu.

V sedanjih posebnih razmerah se je še bolj izkazalo, kako pomembno je merjenje v vsakdanjem življenju. Organizatorji dogodka so se zato odločili, da v program vključijo predvsem aktualne tematike. Tako bo Robert Jeglič iz podjetja Micom Electronics na enem izmed predavanj predstavil termovizijske kamere, ki merijo telesno temperaturo brez vsakršnega kontakta.

Tudi skrb za okolje in energetska učinkovitost ne gresta nikoli iz mode. Prisluhnite Andreju Velkavrhu iz ARSO na predavanju o merjenju za bolj točne vremenske prognoze. Naša država uspešno sodeluje tudi v meritvah elektromobilnosti. Svetovne dosežke na tem področju bo predstavil Jernej Herman iz podjetja Elaphe pogonske tehnologije. Meritve so tudi ključen del športnega sveta. O merjenjih v športu bo spregovoril prof. dr. Ivan Čuk s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Poleg vseh predavanj bodo organizatorji predstavili tudi študijsko smer Tehniška kakovost, kjer se študenti med drugim učijo, kako uspešna podjetja s pomočjo meritev, senzorjev in merilnih naprav ter preskušanj zagotavljajo vrhunsko kakovost svojih izdelkov.

Vabljeni v svet meritev!