O-STA

10. seja Sveta Mestne občine Velenje

Velenje, 12. maj 2020 - Danes je v sejni dvorani Mestne občine Velenje od 8. ure dalje potekala 10. seja Sveta Mestne občine Velenje. Sejo je po pooblastilu župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča vodil podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Uvodoma so svetnice in svetniki sprejeli zapisnika 9. in 1. dopisne seje Sveta Mestne občine Velenje.

Svetnicam in svetnikom je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol podal informacije o aktivnostih lokalne skupnosti v zvezi z napovedanim množičnim odpuščanjem v Gorenju ter predstavil Predlog Sklepa o stališčih Sveta Mestne občine Velenje do napovedanega množičnega odpuščanja v podjetju Gorenje, ki so ga člani sveta po razpravi soglasno podprli.

Predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Bojan Škarja je predstavil predloge sklepov o imenovanjih članov v Svet zavoda OŠ Antona Aškerca Velenje (imenovane Suzana Kavaš, Zdravka Vasiljević Rudonić, Andreja Centrih Erjavec), v Svet zavoda OŠ Livada Velenje (imenovane Tanja Tomažič, Vladimira Tisnikar, Brigita Mavec), v Svet zavoda OŠ Gorica Velenje (imenovane Biljana Škarja, Neca Dermol, Mojca Gradišnik Hrustel), v Svet zavoda OŠ Šalek (imenovana Aleksandra Vasiljević, Branko Smagaj), v Svet zavoda OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje (imenovani Tjaša Oderlap, Ciril Špital, Mira Tepej), v Svet zavoda OŠ Gustava Šiliha Velenje (imenovana Denis Štemberger, Andreja Krejan), v Svet zavoda Vrtec Velenje (imenovani Ranko Rudonić, Olga Peciga, Tamara Berger), v Svet zavoda Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje (imenovane Silvija Bašnec, Maja Hribar, Milena Pečovnik), v Svet Doma za varstvo odraslih Velenje (imenovana Darja Štraus), v upravo Ustanove Velenjska knjižna fundacija (imenovane Nataša Koštomaj, Karmen Grabant, Biljana Škarja), v Odbor za okolje in prostor (imenovana Brigita Tretjak) in v Svet zavoda Lekarna Velenje (imenovana Suzana Kavaš).

Vodja Urada za družbene dejavnosti Drago Martinšek je predstavil Predlog Sklepa o povečanju vrednosti projekta 403-1702-005 Oprema v ZD Velenje v Načrtu razvojnih programov Mestne občine Velenje za obdobje 2020-2023, s katerim se v načrtu razvojnih programov za leto 2020 vrednost projekta poveča za 69 tisoč evrov, tako da po novem znaša 70 tisoč evrov. Prenovljeni bodo Center za duševno zdravje, Patronažna služba in Razvojna ambulanta.

Predlog Sklepa o potrditvi besedila javnega razpisa za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem, ki ga je predstavila Alenka Rednjak, vodja Urada za razvoj in investicije, so svetnice in svetniki potrdili.

Direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart je predstavila Načrt upravljanja s kulturno dediščino za objekte grad Velenje, grad Šalek in graščino Gorica, kot pripravljavec načrta je na vprašanja svetnikov odgovarjal tudi arhitekt Rok Poles. Predlog Sklepa o potrditvi Načrta upravljanja s kulturno dediščino za objekte grad Velenje, grad Šalek in graščino Gorica so svetniki potrdili.

Podžupan Peter Dermol je svetnicam in svetnikom predstavil Predlog Odloka o zaključnem računu proračuna Mestne občine Velenje za leto 2019, ki so ga svetnice in svetniki potrdili.

Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa in varstvu prometnih površin posebnega pomena v mestni občini Velenje, ki so ga svetnice in svetniki obravnavali po skrajšanem postopku, je predstavil vodja Urada za komunalne dejavnosti Anton Brodnik. S sklepom predlagano širitvijo modrih con na Zidanškovo cesto bomo olajšali parkiranje tamkajšnjih stanovalcev in hkrati povečali prihodke iz naslova parkirnin. Modra cona E bo obratovala vse dni v letu, 24 ur na dan. Omogočeno bo brezplačno parkiranje do 30 minut. Stanovalci Zidanškove ceste bodo, tako kot v vseh ostalih modrih conah, upravičeni do največ dveh abonmajev na posamezno stanovanje. V objektu garažne hiše Zdravstvenega doma bomo cene parkiranja ponovno izenačili in tako se bo preprečila zmeda ter nepravilno plačevanje parkirnine v garažni hiši. Spremembe odloka so svetniki potrdili.

Vodja Urada za urejanje prostora mag. Branka Gradišnik in sodelavec Urada za urejanje prostora Danijel Petric sta predstavila Osnutek Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Mestne občine Velenje. Z novim odlokom mora občina v roku 6 mesecev od sprejetja Občinskega prostorskega načrta uskladiti programe opremljanja ter odloke o merilih in odmeri komunalnega prispevka z novo veljavno zakonodajo. Tako kot dosedanji odlok, osnutek odloka vsebuje tudi navedbo oprostitev za nekatere nestanovanjske stavbe, prav tako pa je spodbuden za gradnjo s strani podjetij.

Podžupan je na koncu seje svetnice in svetnike seznanil, da bodo zaradi trenutnih razmer poročila o delu javnih zavodov, s katerimi se svet seznani, objavljena na spletni strani Mestne občine Velenje.

Več o vsebini posameznih aktov vas bomo še obveščali.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Aleksandra FORŠTNER, univ. dipl. politolog
Kabinet župana

T: 03 8961 736
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si