O-STA

MASKE? Študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje - Center letos na daljavo

Tradicionalni zaključek šolskega leta dijakov likovne smeri na Gimnaziji Celje - Center (GCC) bo v novi resničnosti korona časa letos potekal v e-obliki. 16. pregledna študijska razstava likovnih izdelkov se bo tokrat odprla v četrtek, 21. 5., ob 19. uri na Facebook profilu in YouTube kanalu GCC, rdeča nit dogodka pa so seveda maske, pri čemer se dijaki skozi prizmo umetnosti sprašujejo, ali jih bomo v prihodnosti nosili ali pa bo človeštvo pandemija prisilila, da jih sname ali pa nosi takšne, da se ljudje z njimi ne bomo skrivali drug pred drugim ... Napovednik razstave so dijaki objavili tudi na YouTube kanalu GCC, hkrati pa se na spletu odvija zanimiv boj za šolski čopič, za katerega se borijo dijaki nižjih letnikov, ki bodo od letošnjih maturantk in maturantov v varovanje prejeli ta simbol umetniške gimnazije na GCC.

Osrednji dogodek najmlajšega izmed treh izobraževalnih programov na GCC je nastala v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje (CSU), ki je že dolgoletni partner šole pri izvajanju izobraževalnih programov za mlade umetnike, sicer pa je bila tradicionalna lokacija razstave Osrednja knjižnica Celje, letos pa se celotno dogajanje seli na splet. Ob razstavi bo izšel tudi katalog v katerem bodo predstavljeni likovni izdelki dijakov od 1. do 4. letnika, ki so nastali pri strokovnih predmetih risanje in slikanje, predstavitvene tehnike, plastično oblikovanje, likovna teorija, osnove varovanja dediščine in bivalna kultura ter večzvrstni projekti, ki so nastali pri delu z gostujočimi umetniki Asiano Jurco Avci, Majo Hodošček, Juretom Cvitanom in Borisom Bejo v CSU.

V preteklih šestnajstih letih je v programu maturiralo več kot 330 dijakinj in dijakov. Približno polovica je tudi študijsko pot nadaljevala na področju umetnosti in med nekdanjimi likovniki s Centra se najdejo že številna imena, ki pomembno sooblikujejo slovensko kulturno krajino in umetnostni prostor. "Umetniki", kot imenujejo dijake tega programa na GCC, ustvarjajo v sodobno opremljenih specializiranih učilnicah, kjer so jim na voljo različna avdiovizualna in multimedijska sredstva, profesionalna grafična preša in peč za žganje gline. Poleg splošnoizobraževalnih predmetov imajo dijaki umetniške gimnazije, ki zaključujejo svoje štiriletno šolanje s splošno maturo, v predmetniku še strokovne predmete, veliko dela se odvija tudi izven šole - na taborih in ekskurzijah, pa v sodelovanju s priznanimi domačimi in tujimi umetniki. Številni dosežki in priznanja na različnih natečajih v Sloveniji in tujini, projekti in dejavnosti, uvrščajo mlade umetnike z GCC med najaktivnejše soustvarjalce lokalnega in širšega umetnostnega okolja.

PRILOGA: Maske (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si