O-STA

Epidemijo coronavirusa smo v KS Čemšenik uspešno preživeli

Čemšenik, 17.5.2020 - Krajevna skupnosti (KS) Čemšenik, ki jo od leta 2014 uspešno vodi predsednica Ana Režun spada pod občino Zagorje ob Savi. Ima blizu 1300 prebivalcev. Sestavlja jo devet vasi. Meri 20,54 km2 in leži v severozahodnem delu občine Zagorje ob Savi. Sodi med najstarejša naselja v občini. Je del Posavskega hribovja, ter leži na južnem pobočju Velike ali Čemšeniške planine. Vas Čemšenik je središče krajevne skupnosti z okoli 220 prebivalci. Pomembni objekti kot so: Gasilski dom, Prosvetni dom, šola, župnijska cerkev Marije Vnebovzete, poslovilna vežica in Zadružni dom v katerem je trgovina, pošta in urad KS Čemšenik.

V KS Čemšenik je bilo nekoč izrazito kmetijsko območje, sedaj pa je čistih kmetij malo, a so polja kljub temu skrbno obdelana, sadovnjaki negovani, hiše in gospodarska poslopja pa urejena, so po besedah Ane Režun, predsednice KS Čemšenik epidemijo coronavirus mirno in uspešno preživeli. Poudarila je: "Navodila, ki smo jih prejeli od občine in države smo vzeli resno in se jih držali. Takoj ko je bila razglašena epidemija smo zaprli šolo, vrtec, gostilne, bifeje ter odpovedali verske obrede. S spremenjenim delovnim časom je ostal odprt samo krajevni urad, pošta in trgovina, ki je vzorno skrbela, da je bila preskrba z živilskimi in drugimi artikli nemotena, tako, da so v našo trgovino prihajali tudi iz drugih krajev."


"Problemov s starejšimi in mladimi nismo imeli saj so pri nas na podeželju starejši ljudje doma, v oskrbi razširjenih medgeneracijskih družinah. Mlade pa smo zaposlili tako, da so s prostovoljnim delom prepleskali lesene avtobusne postaje in druga obeležja, ter očistili pohodne poti, ki so jih nasmetili ljudje, ki so prišli od drugje. Pohodne poti so bile tako množično obiskane, da smo jih morali s pomočjo občine zapreti. Skratka življenja je pri nas na vasi, kljub epidemiji, potekalo dokaj normalno. Ljudje so posamično ali na ustrezni razdalji in veliko mero opreznosti normalno delali na njivah, sadovnjakih in gozdovih. Lahko rečem, da smo epidemijo mirno in uspešno zvozili, tudi zato, ker živimo v sožitju eden z drugim" je zaključila Ana Režun.

Besedilo: Janez Platiše
Foto in video: Janez Platiše in arhiv KS Čemšenik