O-STA

Podžupan in veleposlanik Ljudske republike Kitajske o družbi in zaposlenih v Gorenju

Velenje, 26. maj 2020 - Na povabilo podžupana Mestne občine Velenje Petra Dermola je včeraj dopoldne mestno hišo obiskal veleposlanik Ljudske republike Kitajske Shunqing Wang s sodelavci. Na srečanju so se skupaj s sodelavci občinske uprave pogovarjali o trenutnem stanju v podjetju Hisense Gorenje. Podžupan je gostom predstavil ekonomsko situacijo v Velenju in povedal, da je v Velenju 50 % delovne sile iz predelovalne dejavnosti zaposlene v Gorenju ali na Premogovniku Velenje. V Velenju smo zelo zaskrbljeni zaradi usode zaposlenih in družbe. V primeru izgube 825 delovnih mest, kolikor naj bi bilo odpuščenih, bi to pomenilo izgubo 5,5 % vseh obstoječih zaposlitev. Brezposelnost bi se v naši občini po nekaterih projekcijah povečala na kar 17 %, kar je precej več od povprečja v državi, ki znaša 7,9 %. Podžupan je veleposlaniku predlagal, da bi skupaj z vodstvom Hisense Gorenja podpisali memorandum, s katerim bi se Mestna občina Velenje, Hisense Gorenje in Veleposlaništvo Ljudske republike Kitajske zavezali k učinkovitejšemu medsebojnemu sodelovanju z željo, da se sprejemajo odločitve v dobro podjetja, zaposlenih in lokalne skupnosti.

Podžupan je veleposlaniku predlagal, da bi veleposlaništvo spodbudilo vodstvo Hisense Gorenja, da sprejme vse oblike vladne pomoči, sprejete zaradi pandemije koronavirusne bolezni in morda počaka z odpuščanjem tako velikega števila ljudi oz. išče prijaznejše in milejše rešitve za zaposlene.

Veleposlanik Ljudske republike Kitajske Shunqing Wang se je podžupanu zahvalil za povabilo in povedal, da se zaveda, kako zelo je Gorenje pomembno za našo lokalno skupnost in za celotno Slovenijo. Povedal je tudi, da se je potrebno zavedati, da za stanje v podjetju ni krivo novo vodstvo, ampak je bilo veliko napak storjenih pri vodenju že pred prevzemom kitajskega podjetja Hisense, prenizka produktivnost in pandemija pa sta pripeljali do trenutnega stanja. Hisense je v času koronakrize naši državi zelo pomagal z nabavo zaščitne opreme, sedaj pa je potrebno ohraniti vero v podjetje in vodstvu zaupati, da bodo po tej koronakrizi znali najti pravo pot, da se bo produktivnost podjetja dvignila in da bodo ustvarili pogoje za nove zaposlitve. Veleposlanik je potrdil podžupanu, da se strinja, da prihodnost Hisense Gorenja ostaja v Velenju in da si bomo skupaj prizadevali, da bo prihodnost podjetja in zaposlenih obetavnejša. Predlog o podpisu memoranduma se mu je zdel zanimiv in ga je podprl, povedal je, da bo tudi vodstvu predstavil naša stališča in predlagal, da pristopijo k podpisu memoranduma, ki bi izboljšal komunikacijo med vsemi tremi stranmi in seveda tudi med zaposlenimi, hkrati pa bi vse tri strani (lokalna skupnost, veleposlaništvo in Hisense Gorenje) stremele k iskanju najboljših rešitev za zaposlene in tudi širše.

Vodstvo občinske uprave se je na koncu z veleposlanikom dogovorilo, da se bodo tudi v prihodnje srečevali in skupaj iskali najboljše rešitve na vseh področjih.

Mestna občina Velenje bo v teh dneh pripravila predlagani memorandum in k njegovemu podpisu pozvala vodstvo podjetja ter veleposlanika Ljudske republike Kitajske.

Pošiljamo fotografijo z včerajšnjega srečanja.

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša Kočevar

Kabinet župana

T: 03 8961 546