O-STA

Sprejeli prostovoljce medobčinske zveze prijateljev mladine in skupine Udarnik

Včeraj smo v Galerijo Velenje povabili prostovoljce Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje in skupine Udarnik Mladinskega centra Velenje. S sprejemom smo se jim želeli zahvaliti za izjemno delo, ki so ga opravili v času epidemije v preteklih tednih. Prostovoljci so se vsak dan izpostavljali in pomagali tistim, ki so pomoč najbolj potrebovali. Prizadevnost in trud prostovoljcev sta dokaz, da v Velenju zmoremo in znamo ter da bo Velenje vedno prostovoljstvu prijazno mesto. V prihodnjih mesecih, ko bodo vladni ukrepi predvidoma dovoljevali združevanje več kot 50 ljudi, bomo v Velenju pripravili druženje za vse tiste Velenjčanke in Velenjčane, ki so v času epidemije pomagali pomoči potrebnim. Zavedamo se, da je v našem mestu prostovoljcev veliko na vseh področjih.

Skupina Udarnik je času izrednih razmer brezplačno izvajala več akcij pod sloganom "NAŠE ULICE SO PRAZNE, NAŠA SRCA NE". Na domove so dostavili 2.179 brezplačnih toplih obrokov, ki jih je za starejše, invalide, socialne upravičence in tiste, ki si ne morejo skuhati ali privoščiti toplega obroka, zagotavljala Mestna občina Velenje. Za starostnike in gibalno ovirane osebe, ki niso imele možnosti, da bi svojci ali znanci namesto njih opravili nakupe osnovnih stvari, so opravili 212 nujnih nakupov in opravkov (trgovina, lekarna). Ekipa prostovoljk in prostovoljcev je opravila 29 pogovorov po brezplačnem družabniškem telefonu "KR POVEJ". Na ta način so krajšali čas starostnikom, ki zaradi priporočene osame niso imeli socialnih stikov. Na pomoč so priskočili tudi različnim organizacijam, ustanovam, društvom, posameznikom pri izvajanju podpore na humanitarnem področju, izvedli so tudi animacijske programe. Mestna občina Velenje je prostovoljcem zagotovila vozila in potrebno opremo. V projektu je sodelovalo 39 prostovoljk in prostovoljcev ekipe Udarnik Mladinskega centra Velenje, ki so skupno opravili 1.429 delovnih ur (prevozi, dostava obrokov in nakupov, družabništva, animacije, šivanje mask, sprejemanje klicev, delitve humanitarnih paketov ipd.).

Prostovoljke in prostovoljci Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje so v času epidemije pomagali družinam z otroki na več načinov. Razdelili so 150 paketov čistil in hrane, zbrali 40 računalnikov za osnovnošolce za pouk na daljavo, nudili učno pomoč na daljavo, organizirali varstvo otrok na domu, izvedli plačilo položnic in nakupe bonov za hrano za družine v stiski v višini 5.000 evrov.