O-STA

Slovenci pri glasovnem upravljanju TV-vsebin dnevno izrečemo tudi več kot 200.000 govornih ukazov

Telekom Slovenije je NEO, ki je v slovenske domove prinesel popolnoma novo izkušnjo upravljanja TV in ostalih vsebin ter naprav pametnega doma, v teh dneh nadgradil z novimi funkcionalnostmi. NEO Smartbox je odslej tako tudi dostopna točka WiFi, novi glasovni razpoznavalnik za slovenski in angleški jezik omogoča še učinkovitejše iskanje vsebin z grafičnim prikazom ustreznosti jakosti glasu, družinski uporabniški profili prilagajajo uporabniško izkušnjo priporočanja vsebin, NEO daljinec omogoča celovito upravljanje televizije, še enostavnejše je upravljanje naprav pametnega doma.

NEO so razvili strokovnjaki Telekoma Slovenije, zato se nenehno prilagaja potrebam njegovih uporabnikov. Po tem, ko je Telekom Slovenije pred kratkim uvedel snemalnik vsebin, posodobil aplikacijo Youtube in naredil več izboljšav za še hitrejše upravljanje, so sedaj pripravljene še številne nove funkcionalnosti. Nove funkcionalnosti bodo uporabnikom na voljo ob potrditvi pojavnega okna med ogledom TV-vsebin ali prek glasovnega ukaza "Ponovni zagon".

NEO Smartbox je tako odslej tudi dostopna WiFi-točka, prek katere se lahko uporabniki povežejo v domače brezžično omrežje. Na ta način lahko tudi podaljšajo domet WiFi-signala v primeru, ko ima uporabnik modem v drugem prostoru kot NEO Smartbox.

Za še lažje upravljanje in spremljanje TV-vsebin NEO odslej omogoča uporabo do pet uporabniških profilov, s čimer se izboljšuje uporabniška izkušnja priporočanja vsebin glede na navade uporabnika. V vsakem profilu si lahko uporabnik uredi vrstni red TV-programov, po potrebi dodeli starševski nadzor, prav tako pa tudi vpis PIN-kode pri izhodu iz Otroškega parka. Preklop med profili je hiter in enostaven, lahko tudi kar z glasovnim ukazom (na primer: "profil Maja").

Z novim enostavnim glasovnim ukazom "Od začetka" si lahko uporabniki pri ogledu TV-vsebin v živo le-te nastavijo na začetek predvajanja, nov grafični prikaz pri glasovnem upravljanju oz. iskanju vsebin pa uporabnika med drugim opozori, če je jakost njegovega glasu previsoka ali prenizka; prav tako bo uporabnik prejel nasvet, naj za boljšo prepoznavo glasu daljinec približa ali oddalji od obraza.

Številni naročniki se bodo razveselili tudi novosti, ki jo prinaša daljinec NEO z IR-funkcijo. Le-ta namreč omogoča tudi upravljanje osnovnih funkcionalnosti televizije, kot sta vklop oz. izklop in glasnost, kar pomeni, da lahko s televizijo in NEO Smartboxom uporabniki upravljajo le z enim daljincem.

V Telekomu Slovenije so z Page Content

namenom lažjega upravljanja pametnega doma nadgradili tudi funkcionalnost notranjih in zunanjih kamer, ki omogočajo snemanje ter shranjevanje posnetih dogodkov. Vsi posnetki so uporabnikom v okviru NEO na voljo v Knjižnici (sklop Datoteke). Za še večjo varnost doma lahko uporabniki poskrbijo tako, da prek NEO mobilne aplikacije glede na svoje potrebe avtomatizirajo vzročno-posledične dogodke (na primer: ko se sproži senzor za vrata, se prižge luč, kamera pa naredi video posnetek) in upravljajo z nastavljenimi scenariji. Pregled in upravljanje posameznega scenarija si lahko uporabniki prek NEO Smartboxa ogledajo v sklopu Pametni dom.

Znotraj obstoječega sklopa "Pomoč" so dodani video nasveti in video navodila za pomoč in uporabo NEO pametne platforme. Z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje pa je na voljo tudi anketa o zadovoljstvu; uporabnik odgovore odda kar s pomočjo glasovnega upravljanja.

S platformo NEO je Telekom Slovenije uporabnikom med prvimi na svetu omogočil, da lahko vsebine, ki so dostopne prek televizije in ostalih zaslonov, ter naprave pametnega doma upravljajo z glasom v slovenskem jeziku in na enem mestu. Z glasovnimi ukazi je na voljo hitro in enostavno iskanje različnih vsebin, uporabniki pa lahko iščejo po imenu TV-programa, naslovu filma ali serije, žanru, ki ga želijo gledati, imenu igralca oz. igralke in podobno. Na voljo je ogled nazaj za 7 dni, želeno vsebino pa si lahko uporabniki s snemalnikom posnamejo, dokler je na voljo v živo ali z možnostjo ogleda nazaj za 7 dni, posnetek pa si ogledajo v 30 dneh od takrat, ko je vsebina predvajana na televiziji. NEO deluje na vseh zaslonih, kar uporabnikom med drugim omogoča, da z ogledom posamezne vsebine, ki so jo začeli spremljati prek televizije, nadaljujejo na tablici, mobitelu ali računalniku. Seveda tam, kjer so končali z ogledom.