O-STA

Začeli smo z izvajanjem monitoringa vode na Velenjskem jezeru - voda je ustrezna za kopanje

Tudi letos bomo že osmo leto zapored izvajali monitoring vode na Velenjskem jezeru, ki je zadnja leta, še posebej v poletnih mesecih, postal zelo zanimiva destinacija za domačine in druge obiskovalce Velenja. Kopalna voda je po dosedanjih meritvah ustrezala merilom za kopanje. Takšen je tudi rezultat prvega monitoringa, ki ga je podjetje Eurofins ERICo Slovenija izvedel 1. junija letos.

Skladno z veljavno zakonodajo je za kopalne vode določena pogostost vzorčenja, tj. 4-krat na kopalno sezono. Ker se zavedamo odgovornosti do kopalcev, smo v Mestni občini Velenje določili večjo pogostost merjenja kakovosti vode, in sicer na tedenski ravni, kar pomeni 10-12 vzorčenj v času kopalne sezone. Od leta 2012 pa vse do danes smo kakovost vode v Velenjskem jezeru spremljali skladno s kriteriji za spremljanje kakovosti kopalnih voda na podlagi veljavne Uredbe o upravljanju kakovosti kopalnih voda. Meritve potekajo tedensko.

Rezultati bodo objavljeni vsak konec tedna na spletni strani Mestne občine Velenje (www.velenje.si), na plakatih na Velenjski plaži in v kampu ter na telopih po mestu.

Velenjska plaža, ki jo bomo ponovno odprli čez 14 dni, je že leta 2016 na tekmovanju "Best of summer in Slovenia 2016", ki ga organizira ekipa "InYourPocket" (mestni vodiči), prejela naziv najboljši kraj za kopanje v Sloveniji. Prav tako pa je bila Velenjska plaža kot zmagovalka leta 2018 in 2019 razglašena za Naj kopališče v kategoriji naravnih kopališč. Akcijo Naj kopališče organizira RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom Dobro jutro, Slovenija.

Velenjska plaža vsako leto v času kopalne sezone s številnimi brezplačnimi vsebinami privabi 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.