O-STA

Telekom Slovenije v največjem optičnem omrežju Slovenije testira 10 Gb/s povezave

Ljubljana, 9. junij 2020 -Telekom Slovenije, ki možnost priklopa na optično omrežje omogoča že preko 345.000 slovenskim gospodinjstvom, v teh dneh testira napredno tehnološko rešitev, ki uporabnikom na optičnem omrežju omogoča simetrične gigabitne povezave s hitrostjo do 10 Gb/s. Gre za osemkrat višje prenosne hitrosti v smeri od uporabnika, kot jih sicer omogoča trenutno najbolj razširjena GPON-tehnologija.

Po tem, ko so strokovnjaki Telekoma Slovenije zaključili s testiranji v laboratorijskem okolju, bodo junija opravili tudi pilotno testiranje novosti v optičnem omrežju, in sicer z nekaj deset naročniki v Ljubljani, Celju in Grosuplju. Pri uporabniku bo Telekom Slovenije za uporabo gigabitnih hitrosti do 10 Gb/s zamenjal modem, ob tem pa bo nadgradil tudi zmogljivosti v omrežju.

Mag. Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije, odgovoren za tehnologijo, je ob tem poudaril, da bo "optično omrežje Telekoma Slovenije v prihodnje še zmogljivejše. Nova tehnologija bo omogočala še več, tudi spremljanje video vsebine z ločljivostjo, ki bo večja od trenutno najpopularnejšega formata Full HD - proti 4K in 8K ter tudi 16K. Poleg tega bo nova tehnologija omogočala prenos navidezne in obogatene resničnosti, vedno več povezanih naprav ter uporabo video nadzora."

Telekom Slovenije upravlja največje dostopovno optično omrežje v Sloveniji, ki ga nenehno nadgrajuje, s čimer postavlja infrastrukturne temelje za prihodnje telekomunikacijske dejavnosti. V letu 2019 je Telekom Slovenije priklop na optično infrastrukturo dodatno omogočil več kot 44.000 gospodinjstvom, skupno pa priklop na optično omrežje omogoča že več kot 345.000 slovenskim gospodinjstvom.

Kako pomembna je zmogljivost domačega širokopasovnega priključka, se je še posebej pokazalo med razglašeno epidemijo, ki je prinesla delo in šolanje na daljavo. Z večjo uporabo videokonferenc, videa na zahtevo, iger in interneta je veliko uporabnikov svoje priključke nadgradilo, saj doslej zadostne povezave v tem obdobju niso več zadoščale. Takšen trend v Telekomu Slovenije pričakujejo tudi v prihodnje, saj količina prenesenih podatkov nenehno narašča, prav tako se povečujejo potrebe po visokih hitrostih podatkovnega prenosa.