O-STA

Novo življenje za cerkvico v Lipici - praznovanje godu Sv. Antona Padovanskega, zavetnika zaljubljencev

Ob 440. obletnici Kobilarne Lipica se odpirajo nove priložnosti za doživljanje dediščine, ki je povezana z lipicanci, a je vseeno nekoliko manj v ospredju. V soboto, 13. junija, so tako obeležili god svetega Antona Padovanskega, zavetnika cerkvice, ki že od 17. stoletja daje značilno podobo osrednjemu jedru Lipice.

Sveti Anton Padovanski je eden najbolj priljubljenih svetnikov, saj je zavetnik zaljubljencev, zakoncev, žensk in otrok, revežev, pa tudi popotnikov, pekov in rudarjev. Je priprošnjik za srečen porod, proti boleznim živali, brodolomu in vojnim stiskam, ki je živel med letoma 1195 in 1231.

Sv. Antonu Padovanskemu posvečena cerkvica daje značilno podobo osrednjemu jedru Kobilarne Lipica in se nahaja nedaleč od najstarejšega hleva za lipicance, Velbance. Zgodovinski viri navajajo, da je tu stala že v 17. stoletju in da je današnjo podobo dobila v 19. stoletju. V zadnjih desetletjih je postala priljubljena lokacija poročnih obredov, po vrsti let pa je god svetega Antona Padovanskega v soboto, 13. junija, prvič znova obeležila sveta maša.

V zelenem ambientu pred cerkvico je sveto mašo daroval Božo Rustja. Dober obisk obeta, da bo obeležitev godu svetega Antona Padovanskega v prihodnje postala tradicionalna prireditev v Lipici, je napovedal direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matej Oset, tudi zato, ker je svetemu Antonu Padovanskemu v Sloveniji posvečenih le nekaj cerkva.

Pobuda za obeležitev godu je rezultat sodelovanja s Škofijo Koper in Turistično zvezo Slovenije, obenem pa je bil to dan, ko so se lahko obiskovalci brezplačno podali na doživetje stika z lipicancem in ogled Kobilarne Lipica, ki je dom več kot 300 lipicancev.

Medijsko središče >> https://bit.ly/2X09ten

Foto galerija >> https://we.tl/t-vmepVFVWgd

Foto: Kobilarna Lipica