O-STA

Povezovanje in sodelovanje v gospodarstvu SAŠA regije v tem obdobju izjemno pomembna

Danes dopoldan je v Podjetniškem centru Standard potekalo delovno srečanje gospodarstvenikov, podjetnikov in predstavnikov lokalnih skupnosti SAŠA regije, ki smo ga pripravili skupaj s Savinjsko-šaleško gospodarsko zbornico. Udeleženci srečanja so skupaj ocenili trenutne razmere na področju gospodarstva, ki jih je v regiji povzročila pandemija koronavirusne bolezni. Ob koncu srečanja je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol povedal, da bomo s srečanji gospodarstvenikov SAŠA regije nadaljevali in da bomo vzpostavili redno skupno komunikacijo in srečanja vseh prisotnih. Podjetnikom je predlagal, da naj razmišljajo o rešitvah in o morebitnih dodatnih ukrepih ali zakonodajnih rešitvah, ki bi lahko olajšale razmere na področju gospodarstva. Lokalne skupnosti v regiji se bomo še bolj povezale na področju privabljanja novih investitorjev, iskanja novih priložnosti in razvoja turizma. Skupaj bomo vzpostavili redno izmenjavo informacij o prostih proizvodnih kapacitetah za prodajo ali najem pri morebitnih novih investitorjih ter o potrebah podjetnikov in gospodarstva, saj so v tem obdobju izmenjava informacij, sodelovanje in povezovanje še bolj pomembni, tudi zaradi negotove prihodnosti glede ponovnega širjenja koronavirusa. Podžupan je poudaril, da gospodarska slika ni tako črna, kot se je morda zdelo pred nekaj tedni. Na trgu dela je na voljo kader, ki je zaposljiv znotraj naše regije. Razveselila ga je tudi informacija podjetnikov iz regije, ki so povedali, da bodo v prihodnjih mesecih dodatno zaposlovali. Povedal je, da je to prava priložnost, da postane naša regija v prihodnje še boljša in močnejša. Seveda pa je za vse to nujno potrebna predvsem ustrezna infrastruktura, saj znanje in kompetence že imamo. Podžupan se je vsem udeležencem zahvalil za obisk na srečanju, konstruktivno sodelovanje in jim zaželel čim uspešnejšo poslovno pot.

Podžupan Peter Dermol je v uvodnem pozdravu povedal, da je namen srečanja ocena stanja na področju gospodarstva, pregled investicijskih projektov, ki bi jih po potrebi lahko združevali v razvojne projekte, izmenjava informacij o prostih proizvodnih kapacitetah in prostorih v SAŠA regiji. Kot se je v času koronakrize izkazalo, je dobro poslovati z lokalnimi dobavitelji. Glede na hitrejše gibanje delovne sile je zaželeno zaposlovanje proste delovne sile iz lokalnega okolja. Bistven izziv naše regije je, da je 44 % zaposlenih v petih večjih družbah, kar pomeni, da bo v prihodnje potrebno ustvariti več delovnih mest v manjših in srednje velikih družbah. Podžupan je prisotnim predstavil tudi nadaljnje aktivnosti za razvoj in prestrukturiranje SAŠA regije ter strukturo nove projektne skupine za iskanje priložnosti in privabljanje novih investitorjev.

Vsi prisotni so ponovno izrazili nujnost čimprejšnje izgradnje tretje razvojne osi. Čim prej moramo pridobiti tudi časovnico, ki bo osnova za pripravo zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje. Od te časovnice je odvisen proces prestrukturiranja SAŠA regije, ki bo vezan na strateške dokumente za črpanje sredstev. Skupni cilj pa je tudi debirokratizacija vseh postopkov, vezanih na gospodarstvo za pridobitev gradbenih dovoljenj in druge dokumentacije, potrebne za nemoteno delovanje poslovno-proizvodnih procesov. Vsi udeleženci srečanja so potrdili sodelovanje tudi na področju identifikacije projektov in pripravi programov za prestrukturiranje SAŠA regije.

Mag. Biljana Škarja, direktorica Razvojne agencije Savinsko-šaleške regije, je predstavila potek priprave Območnega razvojnega programa SAŠA regije (2021-2027) in aktivnosti na področju prestrukturiranja premogovnih regij. Oba dokumenta sta strateška in programska ter sta osnova za pripravo projektov, njuna priprava pa bo potekala vzporedno. Pri pripravi nacionalne strategije bomo tako pridobili tudi akcijski načrt s projekti do leta 2030.

Direktorica velenjske enote Zavoda za zaposlovanje RS mag. Nataša Detečnik je predstavila aktualno stanje na zavodu za zaposlovanje, gibanje trga dela, proste kadre glede na nedavna odpuščanja in njihovo strukturo glede na stroko, starost. V letošnjem letu so največji priliv novo prijavljenih brezposelnih predstavljale osebe, zaposlene za določen čas, in predvsem starostna skupina nad 50 let. Najpogostejši razlog za porast je bil vpliv epidemije oziroma s tem povezanih poslovnih razlogov. V Velenju je zaznan porast števila brezposelnih oseb, v obdobju od decembra 2019 do danes pa se je brezposelnost dvignila za kar 25 %.

Mag. Franci Kotnik, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Velenje, je izpostavil, da so se na zbornici že takoj na začetku koronakrize povezali z vsemi akterji, da bi čim bolj ublažili posledice. V naši regiji 60 % delovnih mest predstavljajo predelovalne dejavnosti in vsa odpuščanja močno vplivajo na stanje v družbi. Vse ukrepe so sprejemali v tesnem sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, vendar vsi še niso dosegli učinka. Verjetno bo gospodarstvo potrebovalo še četrti paket protikoronskih ukrepov.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je poudaril, da je čas, da pozornost in spodbudo prejmejo manjša podjetja, in da verjame, da lahko skupaj in povezani premagamo to krizo. Poudaril je tudi, da se pričakuje pomoč države in lokalnih skupnosti, saj podjetniki potrebujejo pomoč za ublažitev gospodarskih stisk.

V sklopu razprave so sodelovali direktorji in predstavniki naslednjih družb: Premogovnik Velenje, Termoelektrarna Šoštanj, Plastika Skaza, Mega M, Turna, BSH Nazarje, Terme Topolšica, Rihter hiše, Veplas, Esotech, Robicomp, MPT, Velcom, AV Studio in drugi. Vsi so pohvalili pobudo za organizacijo delovnega srečanja in izmenjavo informacij, saj je epidemija koronavirusne bolezni dodobra prevetrila njihove načrte in ustaljene proizvodno-poslovne procese. S tovrstnimi srečanji bi želeli nadaljevati tudi v prihodnje.

Na delovnem srečanju sta pomen lokalne skupnosti pri nudenju pomoči in podpore podjetnikom ter odpravljanja administrativnih ovir za nove investicije izpostavila direktor občinske uprave Občine Šoštanj Drago Koren in župan Občine Ljubno ob Savinji Franjo Naraločnik.

Na srečanju je bilo prisotnih 30 predstavnikov gospodarstva, nekaj predstavnikov lokalnih skupnosti SAŠA regije, predstavniki velenjske območne službe Zavoda za zaposlovanje RS, Ajpesa, Kluba podjetnikov SAŠA regije, SAŠA inkubatorja, zavoda Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško (KSSENA), Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje, Razvojne agencije Savinjsko-šaleške regije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.