O-STA

Tišina!Mladi govorijo...

Letošnji GCC pozdrav poletju bodo na Gimnaziji Celje - Center zaključili jutri, 23. 6., s predstavitvijo četrte številke literarne revije Podstrešje, takoj za njo pa bo na programu četrta predstava kina pod zvezdami, belgijsko-nizozemska drama Dekle

Četrti kratki festival dijaške ustvarjalnosti GCC pozdrav poletju 2020 se zaključuje jutri, v torek, 23. 6., ob 20. uri s predstavijo četrte številke literarne revije Podstrešje v parku za šolo, ob 21.15 pa se bo v kinu pod zvezdami, ki poteka v sodelovanju z Mestnim kinom Metropol, zavrtela še belgijsko-nizozemska drama Dekle režiserja Lukasa Dhonta. Če bo slabo vreme bo predstavitev Podstrešja v šolski knjižnici, kino predstava pa odpade. Od 15. 6. dalje so se v šolskem parku zvrstili koncerti dijaških ustvarjalcev, predstave kina pod zvezdami, muzejska noč in premiera novega kratkega filmčka o zgodovini GCC.

Pred štirimi leto so dijaki GCC pod vodstvom celjskega pesnika in igralca Kristiana Koželja obudili celjske pesniške večere s slam poezijo, šola pa tudi sicer že vrsto let pripravlja zelo priljubljen natečaj za dijaško naj kratko zgodbo. Tako se je oblikovala pobuda, da bi najboljše literarne stvaritve šolskega leta ujeli med platnice revije z imenom Podstrešje. Pomenljivi podnaslov revije je TIŠINA! Mladi govorijo, urednik tretje številke pa je četrtošolec in nagrajenec številnih literarnih natečajev, prejemnik letošnje nagrade Župančičeva frulica 2019 za najboljšega srednješolskega pesnika Aljaž Primožič. Predstavitev revije, ki letos vsebuje prispevke 20 mladih avtorjev z GCC, Gimnazije Poljane ter 2 mladih avstrijskih avtoric Etumu Mavie Schoster in Victorie Schwab, ki sodelujeta v projektu Brezmejno. Tega na GCC pripravljajo avgusta v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom in festivalom Izrekanja, ko bodo javnosti ponosno predstavili tudi antologijo mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo. Letošnjo številko revije Podstrešje dopolnjujejo ilustracije tretješolke umetniške gimnazije likovne smeri Nike Fridauer, predstavitev pa bo dopolnil glasbeni nastop vokalistke Ize Robavs in pianista Žiga Žvižeja ter recezentov revije celjskega režiserja Luka Marcena in literarne kritičarke Veronike Šoster.

Pester junijski kulturni utrip bo tako zaključil plodno in uspešno šolsko leto na edini srednji šoli v Sloveniji, ki ji je JSKD leta 2015 podelil naziv Kulturna šola, z njim pa napovedujejo smele načrte za prihodnje šolsko leto, ki se bo na kulturnem področju začelo že 25. 8. s pesniško delavnico in festivalom Izrekanja, kjer GCC sodeluje že od samega začetka.

PRILOGA: Fotografije z lanske predstavitve revije Podstrešje (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si
Aljaž Primožič, urednik revije Podstrešje, 030 658 897, aljaz.primozic123@gmail.com