O-STA

Gorazd Podbevšek imenovan za predsednika Združenja nadzornikov Slovenije

Ljubljana, 22. junij 2020 - Skupščina ZNS je za novega predsednika ZNS imenovala Gorazda Podbevška, ki je nasledil Boruta Jamnika. UO ZNS je v svoji utemeljitvi skupščini zapisal, da Podbevšek dobro pozna delovanje ZNS, saj je strokovno z njim povezan že zadnjih sedemnajst let. Med drugim tudi kot predsednik Strokovnega sveta in dosedanji član UO ZNS. Kot uveljavljen strokovnjak s področja upravljanja družb in izkušen nadzornik je v strokovni javnosti in medijih razumljen kot 'ambasador' dobrega upravljanja. Z imenovanjem Gorazda Podbevška za predsednika ZNS združenje sledi uveljavljanju svoje identifikacije strokovne organizacije. 


Na skupščini so bili imenovani novi člani organov ZNS za mandatno obdobje 2020-2024. Borut Jamnik, ki je združenju predsedoval v zadnjih treh mandatih, je postal častni predsednik ZNS. V tem času se je združenju uspelo preoblikovati iz pomembnega nosilca razvoja in mnenjskega voditelja na področju korporativnega upravljanja pri nas, v najpomembnejšega strokovnega partnerja vsem deležnikom korporativnega upravljanja v Sloveniji in mednarodno vidno in aktivno organizacijo. Rast članstva do letošnjega leta pa je bila v tem času več kot 50 odstotna.

Združenje nadzornikov Slovenije

Kdo je nov predsednik ZNS?

Gorazd Podbevšek je korporacijski pravnik in uveljavljen strokovnjak s področja korporativnega upravljanja in delovanja nadzornih svetov, ki deluje v zasebnem podjetju RMG, d.o.o.
Z ZNS je začel tesneje sodelovati že leta 2003 kot avtor prvega Kodeksa upravljanja javnih delniških družb ob vstopu Slovenije v EU. Kasneje je z ZNS sodeloval predvsem kot redni predavatelj na izobraževanjih za nadzornike. V ZNS se je včlanil leta 2009 in pridobil Certifikat ZNS.

Kot strokovnjak se je v delo združenja vključeval tudi kot član različnih delovnih skupin in soavtor mnogih avtonomnih pravnih virov s področja upravljanja družb.Leta 2013 je postal predsednik Strokovnega sveta ZNS in od takrat je združenje strokovno predstavljal tudi v razmerju do drugih deležnikov in javnosti. Leta 2019 je postal član UO ZNS. Istega leta ga je Vlada RS imenovala v Svet za korporativno upravljanje. V začetku junija 2020 je postal član UO ecoDa v Bruslju, ki predstavlja krovno konfederacijo evropskih združenj, katere član je ZNS.
V tem času je pridobival tudi praktične izkušnje iz delovanja v nadzornih svetih in upravnih odborih. Vidni pretekli nadzorniški funkciji sta predsedovanje nadzornima svetoma NLB d.d. in HIT d.d. Trenutno je predsednik nadzornega sveta SŽ ŽGP d.o.o.

Kdo so novi člani organov ZNS?
>>> sestava in predstavitev članov organov


O Združenju nadzornikov Slovenije
Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) je strokovna, nepridobitna, prostovoljna in nevladna ter nepolitična organizacija, ki povezuje člane nadzornih svetov in upravnih odborov ter druge deležnike korporativnega upravljanja. Ima okoli 700 članov in 16 korporativnih članov, ki so pravne osebe dolgoročno zainteresirane za razvoj korporativnega upravljanja pri nas. ZNS spremlja in razvija stroko in dobro prakso s področja korporativnega upravljanja in delovanja nadzornih svetov. Svoje člane spodbuja k pridobivanju novih znanj in jih izobražuje, usposablja za profesionalno opravljanje funkcije ter njihova znanja certificira. Interese svojih članov posreduje pristojnim državnim organom in strokovnim institucijam ter z njimi strokovno sodeluje. Od leta 2007 je ZNS član European Confederation of Directors' Associations (ecoDa) iz Bruslja. >>> VEČ