O-STA

Inženirska iskra tudi na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Inženirska iskra 2020 je priznanje, ki ga podeljuje iniciativa Inženirji in inženirke bomo!. Z njim želijo osvetliti in izkazati priznanje prebojnim ali izvirnim praksam, projektom ali dogodkom, ki so v šolskem letu 2019/2020 pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s partnerji je ena od štirih inženirskih ekip, ki so v rekordnem času razvile prototip respiratorja (oz. medicinskega ventilatorja) in si za družbeni zgled in opogumljanje mladih prislužile priznanje Inženirska iskra. Priložnost, da se vključijo v proces razvoja respiratorjev, so namreč dobili tudi mladi, ki so bili nad izkušnjo navdušeni.

Podelitev priznanj je dopoldne potekala v Predsedniški palači, kjer je prejemnike nagovoril tudi Predsednik RS Borut Pahor.

Pri iniciativi Inženirke in inženirji bomo! so povedali, da so bili letošnji nagrajeni dosežki "izbrani kot izjemni slovenski projekti, ki so imeli ali imajo potencial širokega odmeva in dosega med mladimi, s čimer zasledujejo vizijo iniciative navduševanja za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost."

Inženirsko iskro je v imenu Fakultete za elektrotehniko UL in partnerjev prevzel predstojnik Katedre za elektroniko, prof. dr. Marko Topič, dekan fakultete Gregor Dolinar pa je ob tem povedal, da je pomembno, da znamo na sodobne inženirske izzive odgovoriti sami, brez pomoči iz tujine. Dodal je, da je namen projekta navduševanje mladih za inženirske poklice in opozarjanje na pomen tehnike in naravoslovja v naši družbi.

Med prejemniki Inženirske iskre so še Gimnazija Vič za idejo Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj za prakso senčenja mladih v podjetjih: Inženir za en dan in poleg Fakultete za elektrotehniko UL s partnerji še tri inženirske ekipe, ki so v rekordnem času razvile slovenske respiratorje - Skupina Diham v sestavi Lotrič Meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Zavod 404, podjetje BPMC, skupina Janeza Pirca s prijatelji ter Hiša eksperimentov.