O-STA

Pričenja se že 8. vseslovenska zbiralna akcija rabljenih očal

V vseh trgovinah HOFER lahko od 3. do 29. julija oddate rabljena očala za slepe in slabovidne v gospodarsko manj razvitih državah

Lukovica, 30. junij 2020: V petek, 3. julija 2020, se pričenja že 8. vseslovenska akcija zbiranja rabljenih očal, ki poteka v organizaciji Lions kluba Trnovski zvon Ljubljana in podjetja HOFER. Vse do 29. julija bo v vseh 87 trgovinah HOFER po Sloveniji mogoče oddati korekcijska ter sončna očala z dioptrijo za slepe in slabovidne v državah tretjega sveta. Začetek letošnje akcije trgovec obeležuje tudi z donacijo Centru IRIS za nakup brajevega pisalnega stroja, ki se uporablja za opismenjevanje slepih otrok v brajici, pisavi slepih.

Med 3. in 29. julijem lahko oddate navadna ali sončna očala z dioptrijo

Očala se lahko oddajo od 3. do 29. julija v posebej zato namenjene škatle na zlagalnih policah ob izhodu vseh trgovin HOFER po Sloveniji. Tudi tokrat se zbira stara oziroma rabljena očala z dioptrijo, tako navadna kot sončna. Ne zbira pa se leč, etuijev brez očal ali okvirjev brez stekel.

Zbiralno akcijo podprli tudi znani obrazi

Letošnjo akcijo so podprli tudi nekateri znani slovenski obrazi, med njimi Klemen Bunderla, Jernej Kuntner, Alex Volasko, Saša Lešnjek in drugi.

Brajev stroj za slepe tisto, kar je za videče svinčnik ali barvica

HOFER je ob pričetku letošnje akcije Centru IRIS namenil donacijo v vrednosti 1000 evrov za nakup brajevega pisalnega stroja. Slednji je mehanski pripomoček za opismenjevanje slepih otrok v brajevi pisavi, pisavi za slepe, s katerim se seznanijo že v vrtcu, saj večina slepih otrok ob vstopu v šolo že zna pisati in brati brajevo pisavo. Slepi otroci se s pomočjo brajevega stroja naučijo pisati brajeve črke, števila, ločila, znak za veliko začetnico.

O Centru IRIS:

Center IRIS je edina vzgojno izobraževalna ustanova, ki izvaja prilagojene programe vzgoje in izobraževanja za slepe in slabovidne od vrtca do vključno srednje šole za področje celotne Slovenije. Izobraževanje in vzgoja slepih ter slabovidnih otrok za starše in Center IRIS predstavlja velik finančni zalogaj, saj so pripomočki običajno zelo dragi in dostopni le iz tujine.

V sedmih letih zbrali že okoli 70.000 rabljenih očal

V dosedanjih sedmih letih smo Slovenci zbrali že okoli 70.000 rabljenih očal za slabovidne iz gospodarsko manj razvitih držav, ki si ustrezne okulistične oskrbe ne morejo privoščiti. Po zaključku akcije, kot vsa leta dosedaj, zbirni center v Franciji vsa očala primerno razvrsti, pregleda, očisti in označi z ustreznimi optičnimi parametri, da so primerna za nadaljnjo uporabo in se jih nato razvrsti naprej.

Evropejci zadnji dve leti skupno zbrali kar 3 milijone rabljenih očal

Slovenska akcija je del evropske akcije v kateri sodeluje več kot deset evropskih držav, kjer so skupno samo v lanskem ter predlanskem letu zbrali 3 milijone rabljenih očal, predanih v Laos, Benin, Kambodžo, Šrilanko, Nepal, Haiti...

Več informacij o dobrodelni akciji je na voljo na hofer.si/daneszajutri.si in na www.recikliraj-ocala.si.

Kontakt

Oddelek za odnose z javnostmi

Telefon: 01/ 83 46 956

E-mail: mediji@hofer.si