O-STA

Poletje v Celju v polnem razmahu

Celje, 20. julij 2020 - Poletje v Celju, knežjem mestu 2020 se približuje polovici več kot dvomesečnega dogajanja. Prihajajoči teden bo poln dogodkov, ki bodo zadovoljili okus vsakogar. Eden od vrhuncev bo sredin koncert jazzovskega kvarteta Džezzva, ki bo pri Vodnem stolpu namesto na Glavnem trgu.

Prvi dogodek v novem tednu Poletja v Celju bo v torek ob 18. uri na Mestni plaži na Savinjskem nabrežju, kjer bodo najmlajši lahko uživali v pripovedi Pravljičarija pod Triglavom. Tudi ko ni dogodkov, ste vabljeni v prijeten ambient Mestne plaže na osvežilne pijače, sladoled in prigrizke, za otroke je poskrbljeno s športnimi rekviziti in igrami.

V torek ob 20. uri se bo na vrtu kavarne Celjskega mladinskega centra začel filmski teden Evrope. Prvi film bo Posebni (Hors Normes). Več podrobnosti najdete na spletni strani MCC-ja.

Socio večgeneracijski center v sredo ob 10. uri pripravlja delavnico z naslovom Spoznajmo in začutimo drevesni park. Ljubitelji glasbe bodo na svoj račun prišli ob 20. uri, ko bo pri Vodnem stolpu koncert kvarteta Džezzva, ki se skozi svojo glasbo spogleduje s tradicijo ameriške džezovske kulture z elementi evropske klasične glasbe kot tudi z vplivi popularne ter ljudske kulture južnega dela evropske celine. Koncert Džezzve je bil sprva predviden na Glavnem trgu, a smo ga na Zavodu Celeia Celje prestavili na novo lokacijo.

V četrtek bo na Mestni plaži drugi dogodek tedna za otroke. Ob 18. uri bo na sporedu lutkovno-igrana predstava Princeska na zrnu graha, ki je nastala po motivih istoimenske pravljice Hansa Christiana Andersena. Ob 20.30 bo pri Vodnem stolpu funkovsko-jazzovski koncert pod naslovom Špil za prjatle.

V petek VGC Celje pripravlja dva dogodka. Ob 9. uri delavnico Skozi pogovor se učimo slovensko in ob 15. uri Socialne igre in ustvarjalne delavnice z otroki in mladostniki. Petek se bo končal glasbeno; ob 21. uri bo na ploščadi pred Mestno kavarno Metropol koncert rockovskega dvojca Rockcustic.

V soboto ob 10. uri ste vabljeni v mestno središče na dogodek Celje - moja likovna ustvarjalnica. Projekt je zasnovan kot inovativna spodbuda ustvarjalnosti obiskovalcev dogodkov. Na ulicah Celja bo postavljenih več likovnih stojal, kjer se bodo mimoidoči lahko preizkusili v slikanju različnih motivov pod vodstvom izkušenih mentorjev. Isti dan ob 17. uri bo na Drevesni hiši v Mestnem gozdu pravljična urica z mavrično čarovnico z animacijo za otroke od 4. leta dalje. Ob 21. uri bo pred Mestno kavarno Metropol še koncert dueta JJ&Vid, ki jima gre najbolje od rok širok spekter rock in pop glasbe.

Za konec tedna bodo na svoj račun prišli ljubitelji zgodovine, saj Pokrajinski muzej Celje v nedeljo ob 11. uri vabi na javno vodstvo po razstavi Grofje Celjski.

Ob tem pa vabljeni na brezplačni vodenji, ki jih organizira Zavod Celeia Celje. V sredo ob 17. uri bo lokalni vodnik udeležence popeljal čez Mestni gozd do Drevesne hiše in na poti razkril marsikatero zanimivost in skrivnost Mestna gozda ter največje drevesne hiške v Sloveniji. V četrtek ob 18. uri pa bo lokalni vodnik predstavil mesto Celje, zanimive stavbe, osebnosti in legende.

V soboto in nedeljo se bo na Starem gradu Celje v sklopu programa Žive zgodovine predstavila skupina KUD Galiarda.

Ob tem velja izpostaviti podatek, da smo na Starem gradu Celje minuli vikend zabeležili "rekorden obisk" v tem letu - Stari grad Celje je konec tedna obiskalo skorajda 1.000 obiskovalcev, od tega 80 % domačih in 20 % tujih obiskovalcev (Avstrija, Nemčija, Belgija, Francija, Madžarska). Ob vikendih izvajamo programe Žive zgodovine, ki so odlična popestritev ponudbe na Starem gradu Celja v kateri uživajo predvsem najmlajši.

Vse obiskovalce vljudno naprošamo, da se dogodkov udeležijo le, če so zdravi. Ob tem naj upoštevajo navodila in smernice Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Vlade Republike Slovenije. Priporočljiva je uporaba zaščitnih mask, v kolikor ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra.

Podrobnejši program poletnega dogajanja v Celju najdete v brezplačnem mesečniku, ki je na voljo v Turistično informativnem centru na Glavnem trgu ali na spletni strani www.celje.si ter na Facebook strani Visit Celje.

Ob tem pa javljamo dve spremembi dogodkov za konec avgusta. Organizatorji podelitve Veronikine nagrade, male Veronike in zlatnika poezije so sporočili, da bodo zaradi ukrepov v povezavi s koronavirusom letošnji dogodek namesto na Starem gradu Celje izvedli v Narodnem domu Celje. Dogodek bo v torek, 25. avgusta. Za 27. avgusta napovedan dogodek na Mestni plaži z naslovom Jesensko listje se bo zgodil v Domu ob Savinji.