O-STA

Na praznični dan v Žalec

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi v Spodnjo Savinjsko dolino in v Žalec, slovensko prestolnico hmeljarstva in pivovarstva. Popestrite si praznični sobotni dan z obiskom:

· Jame Pekel - kraški biser sredi Štajerske očara z bogatim podzemnim svetom. Vodeni ogledi jame so vsak dan (tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih) ob 10.00, 12.00, 14.00 in 16.00. Po jami tudi malo drugače: ob sobotah in nedeljah lahko ob 17. uri obiskovalci doživijo lepoto podzemlja kraške jame samo z lučkami. Prinesejo naj jih s seboj!

· Rimske nekropole - v muzeju na prostem si obiskovalci lahko ogledajo grobnice Rimljanov, ki so delo vrhunskih mojstrov takratnega časa in spadajo med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in srednji Evropi. Obiskovalce pričakujejo vsak petek in soboto med 10. in 17. uro ter ob nedeljah med 10. in 15. uro.

· Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije - edinstven muzej, posvečen hmeljarstvu in pivovarstvu. Obiskovalce vabijo med 9. in 17. uro. Posebno doživetje tradicije hmeljarstva je ogled 3D filma, pred zaključkom obiska pa vabijo k pokušini savinjskega piva Kukec, ki je poimenovano po znamenitem hmeljarju in pivovarju Žalčanu Simonu Kukcu.

· Za konec potepa po Spodnji Savinjski dolini so obiskovalci vabljeni k prvi fontani piva na svetu - Fontani piv Zeleno zlato. Pokusijo lahko šest različnih piv, varjenih s slovenskim hmeljem. Vrček s čipom, ki pokušino na fontani omogoča, je zasnoval mednarodno priznan industrijski oblikovalec Oskar Kogoj. Obiskovalci ga odnesejo domov kot lep spominek. Na praznični dan vas pri fontani pričakujejo med 11. in 21. uro.

K raziskovanju krajev doline zelenega zlata vabijo tudi številne kolesarske in pohodniške poti, vabljeni!

www.zkst-zalecsi

www.turizem-zalec.si