O-STA

Koncert Ane Netrebko in Jusifa Ejvazova bo 17. avgusta na Kongresnem trgu

Festival Ljubljana predstavlja Koncert opernih arij z operno divo svetovnega formata, Ano Netrebko, in tenoristom Jusifom Ejvazovim, ob spremstvu Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Michelangela Mazza. Nerazdružljivi par tako v zasebnem življenju, kot tudi na odru, ustvarja vse od prve skupne uprizoritve Puccinijeve opere Manon Lescaut v Rimu leta 2014. Na odru Kongresnega trga bomo opernim arijam prisluhnili v ponedeljek, 17. avgusta, ob 20.30 uri.

Očarljiva in karizmatična sopranistka avstrijsko-ruskega porekla, Ana Netrebko, z občudujočimi glasovnimi sposobnostmi in vznemirljivim tonom ter prvovrstnim igralskim talentom, danes velja za operni idol. Njen raznolik repertoar se v zadnjem času najpogosteje dotika del pozne romantike. V želji, da bi postala igralka, je pri šestnajstih letih odšla v Sankt Peterburg, vendar se je nato odločila za študij opernega petja na Državnem konservatoriju za glasbo v Sankt Peterburgu. Leta je 1993 osvojila prvo nagrado na prestižnem ruskem tekmovanju Mikhail Glinka v Sankt Peterburgu ter kmalu dobila stransko vlogo v Mozartovi Figarovi svatbi v Marijinem gledališču. Takrat jo je opazil Valerij Gergijev in 22-letno nadarjeno pevko vzel pod svoje mentorsko okrilje. Kmalu je začela nastopat v naslovnih vlogah po vsem svetu, med drugim v San Franciscu, Royal Opera House London, Metropolitan Opera New York, Salzburški festival, Državna bavarska opera v Münchnu, Los Angeles, Pariz, Zürich, Berlin, La Scala, Royal Albert Hall London in mnogi drugi. Danes jo po vsem svetu obožujejo kot sopranistko s sijajnim žametnim glasom, očarljivimi dramskimi karakterizacijami in zapeljivo odrsko prezenco.

Azerbajdžanski tenorist Jusif Ejvazov je svojo mednarodno kariero začel z odmevnim nastopom v vlogi Turrida v Mascagnijevi Cavallerii rusticani v Milanu. Po tem je nizal uspeh za uspehom po vsem svetu in postal eden najbolj zaželenih tenoristov svoje generacije. Je reden gost vseh najprestižnejših opernih hiš in festivalom po svetu, kot so Royal Opera House Londn, Državna bavarska opera v Münchnu, Dunajska državna opera, La Scala Milan, Paris Opéra in Metropolitan Opera. Njegov edinstven metalni in gromki glas ter izjemna odrska karizma mu omogočajo raznoliko kariero. Številni so njegovi posnetki, ki jih je naredil za Deutsche Grammophon, mnoge tudi z njegovo soprogo Anno Netrebko. V prihajajoči sezoni je angažiran v Liceu Opera Barcelona skupaj z Anno Netrebko pa tudi v Münchnu, na Dunaju, v Madrid Teatro real, La Scala Mlan, Arena di Verona, Berlin in drugod.

Ikonski operni duo bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije, rezidenčni orkester Festivala Ljubljana 2020, ki ga bo vodil Michelangelo Mazza. Italijanski operni dirigent je debitiral z Verdijevim Falstaffom v Theatro Municipal São Paulo v Braziliji. Svojo uspešno profesionalno glasbeno pot je začel kot koncertni mojster v Teatro Regio di Parma. V tem času je kot solist nastopal z najpomembnejšimi italijanskimi in priznanimi tuji orkestri in si kmalu zgradil mednarodni ugled, ki ga še dodatno utrjuje z rednim sodelovanjem z opernim zvezdnim duom, dirigira orkestrom na raznoraznih gala koncertih po najprestižnejših koncertnih dvoranah po svetu.

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Ljubljana Festival