O-STA

Pol stoletja rezbarij

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na ogled ekskluzivne retrospektivne razstave lesenih izdelkov z naslovom Pol stoletja rezbarij, ki so jo odprli včeraj v avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu.

Avtor razstavljenih izdelkov je Srečko Ambruš, ki v teh dneh praznuje 50-letnico. Z rezbarjenjem se ukvarja dobro desetletje, vendar so zgodbe, ki jih skozi oblike išče v lesu, rasle v njem vse njegovo življenje. Podobno kot les, ki se na koncu svoje poti znajde pod njegovimi rokami.

Nekoč zagrizen tabornik in odličen rokometaš, danes strasten veslač po domačih rekah in rekah v tujini, še vedno ohranja stik s prvinskostjo narave, ki v vsej svoji raznovrstnosti zaznamuje njegovo ustvarjalnost. Izdelki so na prvi pogled surovi in prvinski, ob natančnejšem opazovanju pa prepoznamo v njih subtilnost oblik, ki v svojih potezah rišejo formo naravnega. Včasih za svoje izdelke izbere zavržene kose lesa ali pa prav posebne kose, katerih zgodba je namenjena posamezniku, s čimer prav posebej seže v srce.

Razstava bo na ogled do 3. septembra 2020.

Vstop je prost.

www.zkst-zalec.si