O-STA

Žlahtna simfonična preobleka Dominika Bagole - Balladera

Balladerove balade, romance in poskočnice na mogočnem simfoničnem Vrtiljaku Slovenskega mladinskega orkestra in v povsem novi orkestraciji v okviru programa 68. Ljubljana Festivala

Dominik Bagola - Balladero, prodoren kovač verzov in melodij, pianist in pevec, se je po letih uspešnega koncertiranja na domačih in tujih odrih, lansiranja radijskih stalnic ter sodelovanja s številnimi domačimi in tujimi glasbeniki to poletje odel v prav žlahtno simfonično preobleko. S svojim opusom klavirsko obarvanih balad, romanc in poskočnic je kot osrednji gost s Slovenskim mladinskim orkestrom, pod vodstvom mednarodno priznane in uveljavljene dirigentke Žive Ploj Peršuh, uspešno nastopil na koncertnem Vrtiljaku na velikem odru Festivala Ljubljana in požel izjemno navdušenje obiskovalcev.

Edinstven dogodek, ki je sredi Kongresnega trga z veličastno mestno kuliso gostil več kot 70 mladih glasbenikov iz vse Slovenije, je glasbeni vrhunec dosedanje kariere Dominika Bagole - Balladera, ki ima za sabo skoraj desetletje samostojnega ustvarjanja. Izdal je dve uspešni dolgometražni plošči, Club Deuce in Perfect view, in vrsto radijskih uspešnic, med katerimi je najbolj znana zdaj že skorajda zimzelena "Zlati časi", najbolj predvajana skladba na Val 202 v letu 2016.

V letošnjem glasbenem programu Vrtiljaka Slovenskega mladinskega orkestra so iz razgibanega Balladerovega opusa izstopale znane in preverjene pesmi iz obeh njegovih albumov, Še živim, Perfect view, Le bdi, Ponesi me, Če bi, Ragged inn, Zlati časi, z aranžmaji mojstra violinista Matija Krečiča. V čutnih in zanosa polnih duetih z Balladerom sta program požlahtnila tudi izjemna Jadranka Juras, ena osrednjih in najbolj markantnih slovenskih vokalistk in Emkej, drzen in samosvoj prvoborec slovenske rap scene, s katerim sta v okviru sodelovanja s Slovenskim mladinskim orkestrom premierno predstavila tudi novo skladbo Dabidabi, ki bo po koncertnem sodelovanju izšla tudi v studijski izvedbi z orkestrom.

Najprej slovensko-italijanske Marelice, nato Izštekani ter koncert z orkestrom na RTVSLO

Balladero nadaljuje z aktivnim ustvarjanjem, saj že v septembru napoveduje izid novega "singla", ki ga je naslovil Marelice. Posvečen preprostim poletnim radostim je nastal v sodelovanju s kitaristom in producentom Petrom Deklevo, članom številnih vidnih domačih skupin ter s posebnim gostom, priznanim italijanskim mojstrom, kitaristom Lorenzom Cortijem. Ob zelo natrpanem poletnem urniku, ki se je vrtel predvsem okrog priprav na avgustovski simfonični vrhunec, pa bo za neumornega Balladera tudi jesen zelo delovna. Simfoničnim koncertom že 19. oktobra sledi nastop na Izštekanih pri Juretu Longyki, kjer bo program prav tako delno simfonično obarvan, Balladeru pa se bodo v studiu pridružili tudi člani Slovenskega mladinskega orkestra. Žlahtno sodelovanje bo v novembru okronala še studijska video koncertna premiera na RTV Slovenija v sklopu projekta Care4climate (#SAMO1PLANET), ki je mlade glasbenike združil pod skupno vizijo ohranjanja svetle prihodnosti za naslednje generacije.

O avtorju

Dominik Bagola - Balladero je prekmurski kantavtor mlajše generacije, ki v svojih skladbah združuje čustveno baladno liričnost s prvinami rocka in bluesa, odtenki sodobnega popa in tudi primesmi panonskega melosa. Širšo javnost je opozoril nase s ploščama Club Deuce in Perfect You. Sodeloval je z domačimi in mednarodnimi producenti, med drugim z Uwejem Bossertom (kitarist skupine Reamonn) in drugimi glasbeniki. Njegova največja uspešnica je skladba Zlati časi, ki je bila najbolj predvajana skladba na Valu 202 v letu 2016. Izdal je tudi dva singla Če bi in Še živim z Jadranko Juras in nedavno skladbo Ponesi me, pri kateri je sodeloval s producentom in glasbenikom Žanom Serčičem. Kot instrumentalist in pisec skladb se je ustvarjalno povezal z Nano Milčinski, Werefox, Thomas March Collective, Urško Majdič in drugimi, napisal je avtorsko glasbo za predstavo Striček Vanja in 12 šopkov ljubezni, ki je bila premierno izvedena na festivalu Ex-Ponto, vrsto let je deloval kot bobnar mednarodno priznane rock zasedbe Psycho-Path. Leta 2019 je z Jadranko Juras izdal godalno balado Še živim, ki ji je sledila še intimna balada v solistični izvedbi Ponesi me. Avgusta 2020 je kot osrednji gost s svojim izbranim opusom skladb nastopil s Slovenskim mladinskim orkestrom in gostoma Emkejem ter Jadranko Juras na Festivalu Ljubljana.

Vidnejši koncerti in turneje:

2012 Alex TV Berlin, samostojni koncert

201 - 2013 Nemške turneje

2015 Aritmični koncert RTV Slovenija

2015 Švicarska turneja (Thun, Bern, Luzern, Murten, Burgdorf, Zurich, Basel)

2016 Festival Grajska muzika, Ljubljanski grad

2012 - 2016: Festival Lent, večkratni nastopi

2019: Skrito dvorišče, Murska Sobota

2020: festival Dnevi poezije in vina Ptuj, osrednji gost Slovenskega mladinskega orkestra

2020: Festival Ljubljana, osrednji gost Slovenskega mladinskega orkestra

O glasbenem Vrtiljaku v okviru Poletnega orkestrskega kampa

Vrtiljak, sklop dveh ekskluzivnih koncertov z začetkom na festivalu Dnevi poezije in vina na Ptuju ter svečanim zaključkom v okviru Festivala Ljubljana, je predstavil novo edicijo Poletnega orkestrskega kampa, ki združuje mojstrske delavnice in odpira vrata mladim glasbenikom v raznolik svet glasbenih žanrov in pridobivanja odrskih, snemalnih izkušenj ter sodelovanja z že uveljavljenimi glasbenimi imeni. Lani je bil osrednji gost Vlado Kreslin, letos Dominik Bagola - Balladero. S tem mladim glasbenikom pod vodstvom kariernega centra Triplebridge širijo obzorja, jim dajejo vpogled v svet glasbenega posla in jih na različne izzive pripravljajo na neposredne izkušenje koncertnih odrov in raznovrstnih glasbenih sodelovanj, ki sežejo onkraj žanrov ali omejevanja na zgolj klasični repertoar. V letošnjem glasbenem programu so se tako razgibanemu Balladerovem opusu izbranih skladb pridružila dela klasičnih mojstrov kot so Nielsen, Bizet, Larsson in Šostakovič.