O-STA

Evropske statistične igre - ekipa iz Slovenije med najboljšimi

Ekipa TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je bila v evropskem finalu tretjih Evropskih statističnih iger odlična druga.

V šolskem letu 2019/2020 se je na Evropske statistične igre prijavilo več kot 17.000 dijakov iz 17 evropskih držav. Tekmujoče ekipe so se tokrat pomerile med sabo v obvladovanju statistične pismenosti tretjič zapored. Ekipe iz vseh sodelujočih držav, ki so bile zmagovalke na nacionalni ravni, so v evropskem finalu pripravile video o temi "Mladi v Evropi". V njem so na podlagi uradnih statističnih podatkov prikazali težave, s katerimi se spopadajo mladi v njihovi državi. Kljub dodatnemu izzivu zaradi izbruha pandemije covida-19 je številnim ekipam uspelo pripraviti odlične videe. Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali evropski strokovnjaki, je dobila v ocenjevanje 57 videov; zmagovalce med 14-16-letniki je tako izbirala med 27 oddanimi videi, zmagovalce med 16-18-letniki pa med 30 oddanimi videi.

Prvo mesto med mlajšimi tekmovalci je osvojila ekipa NILGADRIES iz Belgije. Njihov video raziskuje prihodnost Emme in Nathana, dveh 15-letnikov iz različnih regij v Belgiji, in postavlja v ospredje njune možnosti na področju izobraževanja, zaposlitve, zdravja in blaginje. Žiranti so bili navdušeni nad kakovostjo videoanimacije, prepričalo pa jih je tudi jasno sporočilo videa ter primerjava regionalnih razlik in podatkov na ravni države.

Drugo- in tretjeuvrščeni ekipi sta svojo zgodbo prikazali v obliki igranega videa. Video drugouvrščene ekipe TEGLZAROŽE iz Slovenije spremlja glavno osebo Marijo in njene možnosti na področju izobraževanja in trga dela. Video je dostopen na: https://www.youtube.com/watch?v=7kDmz3eGf9E&feature=youtu.be

Več o Evropskih statističnih igrah je dostopno na: https://www.stat.si/statweb/News/Index/8362