O-STA

V Portorožu bo 59. vseslovensko srečanje internirank in internirancev

Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz organizira 59. vseslovensko tradicionalno srečanje bivših internirank, internirancev, političnih zapornic, izgnancev in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev, ki bo potekalo od petka 18. septembra do ponedeljka 21. septembra 2020. Slovesna proslava, ki bo letos potekala pod naslovom Obrazi Ravensbrücka, s podnaslovom Preživele smo bo v nedeljo 20. septembra 2020 ob 11. uri v dvorani Colombo hotela Slovenija v Portorožu pod častnim pokroviteljstvom in slavnostnim nagovorom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück Matjaž Špat, je povedal: "Na slovesnosti, ki nosi sporočilo 'Ni nas okupiral nemški, italijanski ali madžarski narod, ampak fašizem in nacizem, ki ne poznata meja in v naših srcih zanju ni prostora' bomo predvsem prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic, pokojnih in še živih, obudili spomin na vzroke, zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, na trpljenje in razčlovečenje v taborišču in podali opomin, kako krhek je lahko mir v razmerah, v katerih živimo. To bodo ponovno zgodbe žensk z imenom in priimkom, ki so del svojega življenja preživele zgolj kot številka. To bodo zgodbe o ljubezni do sočloveka, do rodne grude in jezika ter vrednot generacije slovenskih taboriščnic in taboriščnikov."

V nadaljevanju je Matjaž Špat še poudaril: " ZZB za vrednote NOB Slovenija, ki nadaljuje tradicijo Osvobodilne fronte se je zavezala spoštovanju vrednot partizanstva - tistih vrednot, ki so jih pred 72 leti s sicer drugimi besedami pa vendarle na istih temeljih zapisali v Splošni deklaraciji človekovih pravic. To so vrednote, zaradi katerih se vsako leto zberemo v Portorožu."

V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo tokrat, v skladu z navodili NIJZ, sodelovali orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, sopranistka Tina Debevec, pevca Slavko Ivančič in Marjetka Popovska, dramski igralec Domen Valič in voditeljica Lina Potočki Vozny. Zaradi korona virusa se bo letos slovesnosti lahko udeležilo le 110 ljudi. Dvorana je zaradi tega že zasedena.

Besedilo: Janez Platiše
Foto arhiv: Janez Platiše