O-STA

Obvestilo medijem - Pohod za mir 21.9.2020

Spoštovani uredniki,

Prilagamo vabilo na Pohod za mir 2020, ki ga ob mednarodnem dnevu miru organizirajo veteranske in domoljubne organizacije:

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORiS.

Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov.

Vabljeni.

Lep pozdrav,

Aljaž Verhovnik

Generalni sekretar

ZZB NOB SlovenijeČlanice Svetovne federacije veteranov:

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije

Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Zveza društev in klubov MORiS

Ljubljana, 21. septembra 2020

Gradivo za medije

POHOD ZA MIR 2020

21. september je mednarodni dan miru[1].

V ponedeljek, 21. septembra 2020 bo v Ljubljani med 11. in 13. uro potekal Pohod za mir 2020. Program pohoda je v Prilogi 1.

Pohod za mir organizirajo veteranske in domoljubne organizacije: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije[2], Zveza društev vojnih invalidov Slovenije[3], Zveza veteranov vojne za Slovenijo[4], Zveza policijskih veteranskih društev Sever[5] in Zveza društev in klubov MORiS. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov[6], v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov. Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN (poslanico vam bomo poslali takoj, ko jo bomo dobili), minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos smo zanj zaprosili dr. Danila Türka, bivšega predsednika Republike Slovenije.

Tema dneva miru 2020 je Skupno oblikovanje miru. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal:

"Praznujte mednarodni dan miru s širjenjem sočutja, prijaznosti in upanja ob pandemiji COVID-19. Bodite skupaj z OZN proti poskusom uporabe virusa za spodbujanje diskriminacije ali sovraštva. Pridružite se nam, da bomo lahko skupaj oblikovali mir."

Zavzemanje za mir je v sami srčiki dejavnosti mednarodne federacije, v svoj kredo so zapisali besede Nobelovega nagrajenca Ralpha Buncha: "Nihče ne more govoriti bolj zgovorno o miru kot tisti, ki so se bojevali v vojni /.../ glas vojnih veteranov je odmev hrepenenja za mir ljudi vsega sveta /.../ veterani želijo bogatejše življenje v svobodi, enakost in dostojanstvo....".

Vseh pet slovenskih organizacij vojnih veteranov deli enake vrednote in se zavzemajo za mir, za vzgajanje patriotizma, za demokratično družbo, socialno državo, za ohranjanje tradicij boja za nacionalno suverenost, za solidarnost in zato tudi s takšnimi manifestacijami, kot je pohod za mir, poskušajo opozoriti na aktualne probleme sodobnega sveta in naše domovine.

Pohod za mir bodo slovenske organizacije veteranov organizirale tudi v prihodnje. Letošnji pohod žal ne bo množičen, saj bo potekal ob upoštevanju ukrepov in priporočil nacionalnega inštituta za zdravje Slovenije. Želimo pa, da bi postal del slovenske zavesti o miru, demokraciji, pravni in socialni državi.

Vabljeni!


PRILOGA 1

POHOD ZA MIR 2020

Ljubljana, 21. 9. 2020, med 11. in 12.45 uro

PROGRAM:

11.00 - 11.15 zbor pohodnikov na ploščadi pred Moderno galerijo na Cankarjevi 15 v Ljubljani.

11.15 - 11.45 Pohod po Cankarjevi, Wolfovi in Stritarjevi na Mestni trg.

11.50 - 12.30 Glasbeni program z ikoničnimi skladbami miru v izvedbi Orkestra slovenske policije.

11.50 Policijski orkester - SLOVENSKA HIMNA

11.53 pozdravni nagovor Zorana Jankovića, župana mestne občine Ljubljana

11.57 branje poslanice generalnega sekretarja OZN

12.00 Tolkalec Policijskega orkestra: Dvanajst udarcev na veliki boben.

12.02 minuta tišine, Trobentač Policijskega orkestra: DOMOVINI

12.05 mirovno sporočilo dr. Danila Türka , bivšega predsednika Republike Slovenije

12.15 Policijski orkester - 4 skladbe:

J. Privšek SLOVENSKI VENČEK 1

S. Wonder / N. Iwai SIR DUKE

B. Lesjak, T. Roš, V. S. Avsenik / J. Privšek VENČEK SOVENSKIH POPEVK

S.V. Avsenik /F. Puhar PRIJATELJI

12.45 zaključek in razhod


[1] Letos mineva 39 let odkar je generalna skupščina ZN razglasila 21. september za mednarodni dan miru (glej npr.: http://internationaldayofpeace.org/), za dan, ko naj bi ljudje slavili mir in kot dan svetovnega premirja in nenasilja S tem je skupščina OZN povabila narode in ljudi, naj na ta dan spoštujejo prekinitev sovražnosti. Skupščina je prav tako pozvala države članice, organe ZN ter regionalne in nevladne organizacije, naj praznujejo ta dan in sodelujejo z ZN pri vzpostavljanju svetovnega premirja. Letošnje leto je še posebej pomembno saj obeležujemo 20. obletnico resolucije OZN o Akcijskem programu za kulturo miru. A / RES / 53/243 B.