O-STA

Pričenja se abonma Samih mogočnih skladb!


Orkester Slovenske filharmonije bo s koncertoma 1. in 2. oktobra ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma otvoril abonma Samih mogočnih skladb.

O SONCU IN MORJU
Orkester Slovenske filharmonije
Daniel Harding, dirigent

Spored:
Richard Strauss (1864-1949) Tako je govoril Zaratustra, op. 30

Uvod

O onstrancih

O velikem hrepenenju

O slasteh in strasteh

Nagrobna pesem

O znanosti

Zdraveči se

Plesna pesem

Nočna pesem

Richard Wagner (1813-1883) Parsifal - uvertura

Claude Debussy (1862-1918) Morje, tri simfonične skice za orkester, L. 109, CD. 111

Od zarje do poldneva na morju

Igra valov

Dialog vetra in valov

Britanski dirigent Daniel Harding je svojo dirigentsko kariero pričel kot asistent sira Simona Rattla pri Simfoničnem orkestru mesta Birmingham, s katerim je debitiral leta 1994. Kasneje je bil še asistent Claudia Abbada pri Berlinskih filharmonikih. Trenutno je glasbeni in umetniški direktor Švedskega radijskega orkestra, leta 2018 je bil imenovan za umetniškega vodjo festivala Anima Mundi, predtem je bil glasbeni direktor Pariškega orkestra (2016-2019) in prvi gostujoči dirigent Londonskega simfoničnega orkestra (2007-2017), Komorni orkester Gustava Mahlerja pa mu je podelil naziv častnega dirigenta. Harding redno gostuje pri Dunajskih filharmonikih, Kraljevem orkestru Concertgebouwa, Berlinskih filharmonikih, Simfoničnem orkestru Bavarskega radia, Dresdenskih filharmonikih in Filharmoničnem orkestru milanske Scale. Je tudi reden gost opernih hiš in festivalov - vodil je operne premiere v milanski Scali, na Salzburškem festivalu, v Kraljevi operni hiši Covent Garden, v Državni operi v Münchnu, na Dunajskih slavnostnih tednih in na Festivalu v Aix-en-Provence. Redno tudi snema, njegovi posnetki so izšli pri prestižnih založbah, kot so Deutsche Grammophon, Virgin/EMI in Harmonia mundi. Za posnetek Brittnove opere Billy Budd je leta 2002 prejel nagrado grammy za najboljši operni posnetek. Leta 2002 mu je francoska vlada podelila naziv vitez reda umetnosti, leta 2017 pa je postal častnik umetnosti in književnosti in leta 2012 član Švedske kraljeve akademije za glasbo.

Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo sodeloval prvič, dirigiral pa bo uvodni koncert abonmaja Samih mogočnih skladb (SMS 1). Spored začenjamo s simfonično pesnitvijo Tako je govoril Zaratustra skladatelja Richarda Straussa, ki je zasnovana kot posvetilo Nietzschejevemu geniju [...]. Osem odsekov skladbe, ki potekajo brez premora, z naslovi, povzetimi po Nietzschejevih poglavjih, naznačuje osnovni konflikt med duhom človeka in naravo, ki se ji je odtujil. Nadaljevali bomo z uverturo iz slavnostne odrske igre Parsifal. Idejo o igri, ki se naslanja na viteški roman Wolframa iz Eschenbacha Parzival iz 13. Stoletja, je sicer Richard Wagner nosil v sebi četrt stoletja, glavnina kompozicije pa je nastala med letoma 1876 in 1882. Koncert bodo sklenile tri simfonične skice Morje, skladatelja Clauda Debussyja, ki prikazujejo napetost med neuničljivo močjo narave, ki jo predstavlja morje, in trpljenjem posameznika.