O-STA

Položili venec padlim borcem ob dnevu spomina na mrtve

Velenje, 27. oktober 2020 - Pred nami sta dva državna praznika dan reformacije in dan spomina na mrtve. Zaradi epidemije koronavirusa smo morali letos obe slovesnosti žal odpovedati.

31. oktobra v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, hkrati pa zaznamujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Reformacija, ki se je začela v Nemčiji, je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

V Mestni občini Velenje smo se leta 2016 v Lutrovem mestu Eisleben pridružili triletnemu projektu "European Cultural Route of Reformation" (ECRR), ki je bil sofinanciran iz naslova programa Interreg Srednja Evropa. Projekt ECRR je bil edinstven z vidika področja in ciljev, saj je predstavljal prvo pobudo za regionalni razvoj v Srednji Evropi, katere cilj je bil izkoriščanje dediščine reformacije. Namen projekta je bil spodbujanje učenja in krepitev zmogljivosti za upravljanje tematske kulturne dediščine reformacije prek prenosa znanja. Lani smo v okviru projekta izdali knjižico Po poti reformacije na Slovenskem, ki si jo lahko ogledate na povezavi: https://www.velenje.si/files/default/brosure/ECRR%20katalog%20www.pdf.

Bliža pa se tudi 1. november, ko se spominjamo tistih, ki jih ni več med nami. Vseh, ki so tako ali drugače zaznamovali naša življenja. Umrlih svojcev, prijateljev in tistih, ki so svoje življenje dali, da lahko danes živimo v svobodni državi. Ob tej priložnosti so danes župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, Andreja Katič, članica izvršnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB ter Bojan Voh, podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB položili venec k spomeniku padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja v letih 1941-1945 na Titovem trgu. Pošiljamo fotografijo, ki je nastala ob polaganju venca.

Želimo vam mirne praznične dni in vam iskreno čestitamo ob dnevu reformacije!

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje