O-STA

Nemško gospodarstvo čaka dolgo okrevanje - DIHK tako za leto 2020 napoveduje šestodstotni padec gospodarske rasti

Spoštovani novinarji in uredniki,

Pandemija koronavirusa je močno zaznamovala nemško gospodarstvo. To je pokazala nova raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic (DIHK), katerega del je tudi Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija). Med približno 30.000 podjetji iz vseh panog in zveznih dežel po Nemčiji. 61 odstotkov podjetij v letu 2020 pričakuje zmanjšanje prihodkov. 37 odstotkov podjetij ne pričakuje vrnitve k običajni poslovni aktivnosti pred drugo polovico leta 2021. DIHK tako za leto 2020 napoveduje šestodstotni padec gospodarske rasti.

Prizadeti predvsem ponudniki storitev ter sektorja turizem in prosti čas

Pandemija koronavirusa in njo povezani ukrepi za zajezitev širjenja so še posebej prizadeli ponudnike, ki nudijo storitve potrošnikom, kot so frizerski saloni, fitnes centri, hoteli in restavracije. 86 odstotkov obratov turističnega sektorja računa z vsaj 50-odstotnim upadom prihodkov v primerjavi z letom 2019.

Pandemija je prizadela tudi sejemsko in kongresno dejavnost - mnogi organizatorji dogodkov in sejmov ter razstavljavci že dlje časa ne delajo. Le približno petina nemških podjetij dela več ali v enakem obsegu kot pred krizo.

Večje posledice v izvozni dejavnosti

Tudi izvozna dejavnost je zaradi pandemije koronavirusa utrpela precejšnje posledice. 30 odstotkov podjetij pričakuje zmanjšanje izvoza v prihodnjih 12 mesecih. Trenutno v izvozni dejavnosti še ni moč napovedati točnih izgub, saj bodo podjetja te do neke mere še lahko preprečila z ustreznimi ukepi. Vendar je, po poročanju DIHK, povpraševanje po nemških izdelkih na pomembnih tujih trgih močno upadlo. V prvi vrsti trpijo nemška industrijska podjetja, ki so v veliki meri odvisna od izvoza. Tako 33 odstotkov podjetij iz industrijskega sektorja svoje poslovno stanje že ocenjuje slabo, kar je več kot v drugih sektorjih (29 odstotkov). Med dobavitelji avtomobilske industrije 87 odstotkov podjetij za leto 2020 pričakuje upad prihodkov.

Upad naložb in zaposlovanja

Negotovi poslovni obeti in finančni izzivi trenutno ovirajo naložbe in inovacije nemških podjetij. Čeprav so po mnenju DIHK naložbe za nadaljnjo rast podjetij prav zdaj pomembnejše kot kdaj koli prej. Kljub temu 34 odstotkov podjetij napoveduje, da bodo v prihodnjih 12 mesecih zmanjšala obseg naložb. V strojništvu zmanjšanje naložb načrtuje celo vsako drugo podjetje.

Tudi na področju zaposlovanja so napovedi za prihodnost pesimistične: vsako četrto podjetje se boji, da bo v letu 2021 primorano odpuščati. Večjo skrb kot pomanjkanje strokovno usposobljenih kadrov pa trenutno v Nemčiji predstavlja manjše povpraševanje na domačem in tujih trgih.

Vir: Združenje nemških gospodarskih zbornic - DIHK

***

Več informacij:

Tina Drolc

E: tina.drolc@ahkslo.si

M: +386 30 451 888

Slovensko-nemška gospodarska zbornica s sedežem v Ljubljani je del globalne mreže bilateralnih nemških gospodarskih zbornic, ki se nahajajo v več kot 90 državah po svetu. S ciljem spodbujanja trgovinskih in poslovnih odnosov med Slovenijo in Nemčijo je zbornica, od svoje ustanovitve leta 2006, prvi naslov za nemška podjetja in združenja glede informacij o slovenskem trgu in prvi naslov za slovenska podjetja ter združenja glede informacij o nemškem trgu.