O-STA

Banka JPMorgan Chase in podjetje DataTreasury Corporation sklenila dogovor glede spornega kršenja patentnih določil

Banka je dobila licenco podjetja DataTreasury za tehnologijo za procesiranje čekov

MELVILLE, New York - 6. julij 2005

DataTreasury Corporation, tehnološko podjetje s sedežem na Long Islandu, je danes sporočilo, da je sklenilo dogovor z ameriško banko JPMorgan Chase, proti kateri je vložilo tožbo zaradi kršenja patentnih določil. Ta tožba je bila ena izmed mnogih, ki jih je podjetje DataTreasury vložilo na zveznem sodišču v Teksasu. Dogovor prav tako velja za nekdanja obtoženca, banko Bank One (ki je zdaj del banke JPMorgan Chase & Co) in Viewpointe Archive Services (arhiv za čeke, ki ga je so-ustanovila banka JPMorgan Chase).

Podjetje DataTreasury je banko JPMorgan Chase obtožilo, da je kršila patentni določili US Patent Nos. 5,910,988 in 6,032,137, ki sta bili izdani podjetju DataTreasury leta 1999 in 2000 za skeniranje čekov, centralizirano procesiranje, elektronsko shranjevanje dokumentov in podatkov o čekih. Ti patentni določili opisujeta tehnološki postopek, ki omogoča preverjanje čekov, kot je to določeno z zakonom o preverjanju čekov v 21. stoletju (Check Clearing for the 21st Century Act - znan tudi kot "Check 21"), ki ga je uzakonila zvezna vlada. Tehnološki razvoj, ki ga omogoča Check 21 - elektronska izmenjava digitalnih čekov - je tako pomemben napredek za bančništvo, kot je bila uvedba magnetnega črnila (Magnetic Ink Character Recognition MICR)) pred 50 leti.

Po treh letih tožb in analiziranja je banka JPMorgan Chase zaključila, da je ta dogovor v najboljšem interesu njenih delničarjev. Del dogovora je dokumentiran v obliki sporazumne razsodbe na oddelkih okrožnih sodiščih v Dallasu in Teksarkani za severna in vzhodna okrožja Teksasa. "Moji stranki je v tolažbo, da se je ta spor rešil z dogovorom," je povedal Rod Cooper iz odvetniške pisarne Cooper iz Dallasa, svetovalec za patente pri podjetju DataTreasury.

Podjetje DataTreasury je banki JPMorgan Chase izdalo licenco za uporabo patentov po vsem svetu. Pogoji dogovora so zaupni, vključujejo pa poglavja, ki JPMorgan Chase zavarujejo, tako da ima banka na področju preverjanja čekov prednost pred konkurenco. Jasno je, da banka JPMorgan Chase razume pomembnost zakona Check 21, in da lahko podjetje DataTreasury banki pomaga izkoristiti ugodnosti, ki jih ta zakon omogoča.

"Banka JPMorgan Chase je pokazala, da naše patente spoštuje. Zaključili smo drag sodni proces," je rekel Claudio Ballard, ustanovitelj in glavni direktor podjetja DataTreasury, in obenem izumitelj patentirane tehnologije tega podjetja. Keith DeLucia, predsednik podjetja DataTreasury, čigar odločne pogajalske sposobnosti so bile nepogrešljive pri tem dogovoru, pa je dodal: "Obe strani sta ob koncu tega procesa zmagovalki, in sicer zato, ker je to res v najboljšem interesu delničarjev obeh podjetij." "Preprosto povedano, pritožbo zaradi kršenja patentnih določil podjetja DataTreasury bi morali obravnavati kot uradno povabilo ali k licenci ali k tožbi," je rekel glavni svetovalec podjetja DataTreasury, Ed Hohn iz odvetniške pisarne Nix, Patterson & Roach, LPP. "Zdaj se pripravljamo na tožbo proti podjetjema First Data Corporation in Ingenico."

O podjetju DataTreasury Corporation

Zasebno podjetje DataTreasury je bilo ustanovljeno leta 1998. Zgrajeno je na patentnih določilih, ki pokrivajo njegovo "globalno skladišče" (Global Repository Platform), najbolj učinkovit in varen sistem za nadzor informacij. Patentni določili sta bili podjetju DataTreasury izdani leta 1999 in 2000 za skeniranje čekov, centralizirano procesiranje in elektronsko shranjevanje dokumentov in podatkov o čekih. Več držav je že priznalo možnost patentiranja te tehnologije, podjetju DataTreasury pa se obeta še veliko patentiranih aplikacij.

Eric Wetzel,

512-474-7514