O-STA

4PDIH razkriva, kakšna je pokritost Slovenije z internetom

Digitalizacija družbe je danes ena osrednjih tem. Sploh pa v tem času, ko se zaradi trenutne epidemiološke situacije veliko stvari seli na splet, delo se bolj pogosto kot kadarkoli prej opravlja od doma, pa tudi uporaba številnih aplikacij za zabavo, kot so na primer Netflix in še mnoge druge, je v izjemnem porastu. Vas zanima, kakšno internetno infrastrukturo ima vaša občina? Je tako dobra, da lahko brez težav delate od doma? Istočasno pa se vaši otroci izobražujejo na daljavo?

Odgovor na to ima digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH, ki predstavlja orodje za prikazovanje internetnih priključkov po občinah - gre za vizualizacijo pokritosti z internetom v Sloveniji. Orodje, ki je nastalo v okviru projekta CARPE DIGEM, vključuje podatke o internetni hitrosti, upravljavcih širokopasovnega omrežja in o vrsti priključka (optični, kabelski, bakreni, brezžični in drugo) za vseh 212 slovenskih občin.

V 4PDIH se zavedajo, da je dostopna in zmogljiva širokopasovna infrastruktura bistvena za zmanjšanje digitalne ločnice oz. digitalnega razkoraka - neenakosti, ki jo povzroči nezmožnost dostopa do informacijskih tehnologij ali nezmožnost njihove uporabe. Orodje pa je tudi odličen primer uporabe odprtih podatkov iz Zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture (Podatki o omrežnih priključnih točkah).