O-STA

V Žalcu podeljena priznanja najlepšim

Projekt "Najlepši kraj, hiša in kmetija " vsako leto izvaja ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec v sodelovanju z Zvezo turističnih društev Občine Žalec ter Občino Žalec. Nastal je na osnovi projekta Turistične zveze Slovenije "Moja dežela, lepa in gostoljubna" in je organiziran s ciljem izboljšati kakovost življenja občank in občanov Občine Žalec in turistov, obiskovalcev, prispevati k trajnostnemu razvoju v urejenem in zdravem okolju, poskrbeti za večjo turistično privlačnost naših krajev, za učinkovitejšo promocijo Občine Žalec in posledično Slovenije in turizma ter prispevati k razvoju turistične in ekološke zavesti ljudi.

Sodelujoči v izboru dokazujejo, da je vedno močnejše zavedanje, da se z lepo urejenim in zdravim okoljem, zvišuje tudi kakovost življenja.

Ocenjevalno komisijo so sestavljali: predsednica Štefanija Kos Zidar ter članice in člana Petra Centrih ter Uroš Govek. Letošnji izbor najlepše urejenih je že 18. po vrsti in tudi tokrat je, kljub specifični situaciji zaradi koronavirusa, sodelovalo lepo število prijavljenih kandidatov, tako da je imela ocenjevalna komisija težko nalogo.

Priznanja so podeljena v šestih kategorijah, prejeli so jih:

· v kategoriji "Kraj"

1. mesto: Železno, od odcepa pri POŠ Trje do križišča.

· v kategoriji "Hiša":

1. mesto: Breda in Marijan Kvartič, Petrovče,

2. mesto: Zlatka Muhovec, Levec,

3. mesto: Ane - Mari Petre Aubreht in Jani Aubreht, Železno.

· v kategoriji "Kmetija":

1. mesto: družina Oset, Drešinja vas.

· v kategoriji "Šola in vrtec":

· Vrtec Občine Žalec, enota Trje.

· v kategoriji "Poslovni objekt":

1. mesto: Hotel A, Mala Pirešica,

2. mesto: Clef Brewery Savinjska pivovarna, Arja vas,

3. mesto: Gasilsko reševalni center Griže.

· v kategoriji "Obnovljeni objekt kulturne dediščine":

1. mesto: Spominsko obeležje žrtvam NOB na Ponikvi,

2. mesto: Perišče v Dobriši vasi,

3. mesto: Vinska klet v Zalogu.

Rdeča nit letošnje predstavitve nagrajencev je bila "Povsod lepo, doma najlepše", video predstavitev je na ogled preko YouTube kanala ZKŠT Žalec, ogledati si jo je bilo tudi mogoče tudi na Savinjski televiziji STV.

Avtor idejne zasnove, scenarija in snemanja humornih napovednikov je Franci Podbrežnik, opise je brala Saška Pukl, izvedba snemanja Samo Sadnik, STV.

V oddaji so sodelovali župan Občine Žalec Janko Kos, predsednica ocenjevalne komisije Štefanija Kos Zidar in predsednik Zveze turističnih društev Občine Žalec Danilo Basle.

Na fotografiji: Priznanje v kategoriji "Najlepši kraj" je prejelo naselje Železno, del od odcepa pri POŠ Trje do križišča, prevzela sta ga predsednica TD Galicija Gabrijela Sedminek in predsednik KS Galicija Peter Vipavc.

Avtor fotografije: Samo Sadnik, STV

Več fotografij: www.zkst-zalec.si