O-STA

Pravljično Celje 2020

Pravljično Celje vsako leto v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom zasvetijo oči.

Na Zavodu za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bomo decembra poskrbeli, da bo v Celju nekaj prazničnega vzdušja. Praznična razsvetljava mestnih ulic in trgov ter pročelja mestnih stavb bo zasvetila tako kot v drugih mestih doma in po svetu. Ustvarila bo vzdušje, primerno za najbolj čaroben mesec v letu.

V Celju smo ob ustvarjanju prazničnega decembra navkljub vsem omejitvam in posebnim razmeram zasledovali cilj, da občankam in občanom pričaramo pravljično vzdušje in jim ponudimo nekaj trenutkov za razvedritev, veselje in radost, ki so letos vsem pošteno manjkali.

Tako kot po drugih slovenskih mestih bo tudi v Celju praznična razsvetljava zasvetila dan pred prvo adventno nedeljo. Prižig bo obeležil začetek Pravljičnega Celja 2020, potekal pa bo brez spremljevalnega programa in nanj meščank ter meščanov ne bomo vabili.

Program Pravljičnega Celja bo zaradi epidemije koronavirusa letos drugačen, saj bo zaradi ukrepov okrnjen. V kolikor bodo epidemiološke razmere dovoljevale izvedbo katerega od dogodkov, ga bomo izpeljali v skladu z odloki in navodili Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij. To velja tako za božično-novoletni sejem, Pravljično deželo, razne animacije ter drugih aktivnosti, o katerih razmišljamo.

Velikih in množičnih dogodkov, kot so koncerti na prostem ali silvestrovanje z ognjemetom, ne bomo pripravljali.

Podrobnejše informacije o dogodkih Pravljičnega Celja bomo objavljali sproti. Vse aktivnosti so odvisne od epidemiološke slike ter veljavnih ukrepov.

LETOŠNJE DECEMBRSKO DOGAJANJE BO DRUGAČNO

Poudarek smo letos dali na praznično krasitev mesta, svetlobne elemente, foto kotičke, Božičkov kotiček, lanterne, adventni venček in druge podrobnosti, ki jih bo opazil vsak mimoidoči.

Nekaj dogodkov in aktivnosti bomo preselili na splet ter družbena omrežja. Prvega bomo pripravili ob prižigu lučk, vse dogodke pa si bo mogoče ogledati družbenih omrežjih Zavoda Celeia Celje - Facebook profilu Pravljično Celje in Visit Celje ter youtube kanalu Visit Celje.

Videoposnetke bomo pripravili v sodelovanju z Almedio - Alenom Pavšarjem. Program spletnih dogodkov bomo objavljali sproti na naših kanalih. Predvidevamo predvajanje različnih videoposnetkov na adventne nedelje, ob Miklavžu, Božiču in Silvestrovem.

Od podpori TV Celja bomo videoposnetke predvajali tudi na njihovem televizijskem kanalu. Po premiernem predvajanju bodo vse reportaže ponovili še trikrat v njihovem programu. Prvi posnetek - prižig lučk, nagovor župana ter glasbene točke dijakov celjskih srednjih šol - si boste lahko ogledali v soboto, 28. novembra, ob 18. uri.

Naslednji termini predvajanj so 29. november, 5. december, 6. december, 13. december, 20. december, 25. december in 31. december. Pripravili bomo utrinke z različnih celjskih lokacij, branje pravljic, glasbene točke in še kaj.

Na družbenem omrežju Facebook bomo prav tako objavljali vsebine, vezane na Pravljično Celje danes in nekoč.

Na Krekovem trgu bo do konca decembra stala vodno-svetlobna zavesa, ki bo del praznične krasitve in osvetlitve.

Za praznično vzdušje bomo poskrbeli tudi s pomočjo ozvočenja na celjskih ulicah, za katerega skrbi Mestna občina Celje. Po zvočnikih bomo predvajali ambientalno glasbo in nekatere od že posnetih vsebin. Prvo predvajanje se bo začelo v petek, 27. novembra, in bo potekalo med 17. in 20. uro. Od 28. novembra do 31. decembra bodo predvajanja vsak dan med 10. in 20. uro.

PRAZNIČNA KRASITEV

Celje je praznično krasitev, ki jo je izvedlo podjetje Elektrosignal, začelo dobivati v prvi polovici novembra. Z lučkami želimo v mestu ustvariti toplino in praznično vzdušje.

Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del osvetlitev mesta vsako leto prilagodimo razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bomo praznično vzdušje ustvarili z video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bomo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili zelene, nesvetleče girlande, oboke pa osvetlili. Lik zvezde bo sijal na Stanetovi ulici, lik smreke z medvedkom pa na Glavnem trgu pred Paviljonom za prezentacijo arheologije oziroma Turistično-informacijskim centrom. Postavili bomo tudi svetlobni lik kočije. V starem mestnem jedru (Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda) v teh dneh nameščamo ambientalno ozvočenje. Letošnja novost bodo šopki iz smrečja, ki jih bomo namestili na kandelabre v mestu in bodo okrašeni z bučkami in pentljami.

Prizadevamo si, da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščamo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljamo tople barve. Božično - novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja.

Podatki o svetleči in dnevni krasitvi:

svetlobne zavese preko ulic 57.400 drobnih LED lučk

svetlobne zavese pri Narodnem domu 24.400 drobnih LED lučk

svetlobne cevi 600 metrov

led žarnice na smrekah in drevesih 42.000 drobnih LED lučk

napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela 5 kosov

svetlobni liki 56 kosov

svetleče krogle 7 kosov

sveče na adventnem vencu 4 kosi

svetleče verige na velikih smrekah (snow fall) 2 kosov

svetlobne verige na drevesih 14 kosov

reflektorske osvetlitve sedem lokacij

nesvetleči okraski 400 kosov

zelene, nesvetleče girlande 68 metrov

smreka na Stanetovi ulici 1000 drobnih LED lučk

kočija, zvezda, smreka z medvedkom trije liki

Smreke

Mesto smo skupaj z Mestno občino Celje okrasili tudi s smrekami. Za krasitev mestnega jedra se je MOC v podjetju Zeleno drevo izposodil 30 "živih" smrek, ki so posajene v lonce in so visoke od 180 do 220 centimetrov. Zavod Celeia Celje jih je v istem podjetju najelo še 25 in jih bomo postavili pred gostinske lokale in trgovine ter s tem povečali okrasitev mestnega jedra. Podjetje jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo. Veseli smo, da bomo tudi na tak način prispevali k ohranjanju dreves in narave. Mesto bodo krasile tudi smreke, ki so nam jih tako kot prejšnja leta prijazno ponudili občani, za kar se jim lepo zahvaljujemo.

Višina (v metrih)

Število

Lokacije postavitve

12

2

Trg celjskih knezov, Krekov trg

8-10

3

"Pravljična dežela"

1,8 do 2,2

30

"Pravljična dežela", Krekov trg, Savinova ulica,

Stanetova ulica.

2

Stari grad Celje, Pokrajinski muzej Celje

SKUPAJ

37

Na Stanetovi, v nekdanji Naši knjigi, je Zavod Celeia Celje okrasil celotno stavbo, v njej pa zasnoval Božičkov kotiček, to je Božičkova dnevna soba z delavnico, ki je ena od letošnjih novosti. S pogledom skozi okno izložbe bodo predvsem otroci lahko videli, kako izgleda Božičkova dnevna soba in delavnica daril. V kolikor se bodo v prihodnjih dneh sprostili ukrepi za varen vstop v Božičkov kotiček ga bomo omogočili, sicer bo ostal zaprt za javnost.

Druga novost sta lanterni, ki stojita pri lekarni na Stanetovi oziroma v stičišču Gubčeve in Prešernove ulice. Okrašeni z nekaterimi celjskimi simboli bosta dve od točk za ustvarjanje prazničnih fotografij in spominov.

Okrasili smo tudi Glavni trg in Celjski dom, pri katerem so sodelovali tudi zaposleni Zavoda Celeia Celje. Tako je nastalo osem škratov, ki so svoje mesto našli pri lanternah, Krekovem trgu pred Celjskim domom in pred Hohenwarterjevo hišo na Glavnem trgu.

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje že tradicionalno pripravlja adventni venec, ki krasi mestno jedro na zvezdi v Celju. Letos so prvič zaradi epidemije venec pripravljali sami učitelji in ostali zaposleni brez dijakov. Adventni venec je letos oblikovno zelo bogat z zelenjem navadne smreke iz našega šolskega parka in okrasitvijo v kombinaciji zlate in rdeče.

Kot so sporočili s Šole za hortikulturo in umetnosti Celje, so jih kontaktirali dijaki, ki so si želeli sodelovati, na šoli pa so ponosni, da so kljub težkim epidemiološkim razmeram izdelavo izpeljali.

"Narediti tako velik venec je pravi podvig, saj smo za pletenje oboda porabili 3 velike smreke, prav tako vzame ogromno časa pletenje osnove, namestitev lučk, dekoracija in premik oz. dostava venca iz lokacije v Medlogu na zvezdo v Celju. Vsako nedeljo do božica bo zagorela nova svečka. Naj bo adventni venec kljub težkim zdravstvenim razmeram namig in žarek upanja, da življenje teče naprej," je pojasnila direktorica in ravnateljica Štefanija Kos Zidar.

V drugi polovici decembra bomo postavili še čisto posebno božično drevo.

OBVEŠČANJE OBISKOVALCEV

Vse obiskovalce mestnega jedra pozivamo, da na celotnem območju upoštevajo vse odloke, ukrepe in navodila Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb s koronavirusom. Ob sprehodu po mestu naj upoštevajo varnostno razdaljo in higieno ter se naj ne zadržujejo dlje časa na javnih površinah. Vse morebitne dogodke bomo izpeljali v skladu z odloki, ukrepi in navodili. Pridržujemo si pravico do sprememb, ki jih bomo pravočasno sporočili.

Več informacij: www.visitcelje.eu, www.celje.si, FB Pravljično Celje in Visit Celje