O-STA

Radovljico krasita zelenje in vrbje ter praznične lučke

Radovljica, december 2020 - V Radovljici so v praznični december vstopili z virtualnim prižigom luči. Lani so se pri okraševanju spomnili kolarske obrti, letos se vračajo k pletarski obrti. Poleg zelenega smrečja, so okrasitvi dodali pletenje iz vrbja in šibja. Radovljica, kot dobitnica zlatega priznanja Slovenia Green, tako tudi pri okraševanju mestnega jedra izpolnjuje svojo zavezo po zelenih projektih. Pletene krogle, pletene smrečice, pleteni okraski in smrečje ter velika zelena smreka na Linhartovem trgu, vse to je praznični december v Radovljici.

O letošnjem prazničnem decembru v Radovljici sem se pogovarjal z Natašo Mikelj, direktorico JZ Turizem in kultura Radovljica, ki je povedala: "Letos se ne bomo družili tako kot v preteklih letih, kljub temu pa bomo v Radovljici poskrbeli za čaroben december. Tudi letos je praznično okrašena z decembrskimi dogodivščinami po mestu, ki smo ji letos dodali še bolj pravljično zgodbo. Lučke, ki letos krasijo mesto vse od parka do trga pred cerkvijo, smo skupaj prižgali virtualno tako, da jih boste oziroma bomo lahko ves december gledali tudi v živo. Posnetek prižiga si lahko ogledate na spletni strani www.radolca.si

Lani smo se pri okraševanju Radovljice spomnili kolarske obrti in predvsem kolesa, ki je del radovljiškega grba, letos se vračamo k pletarski obrti. Naravnemu smrečju, ki je osnova celotne okrasitve mesta, smo namreč dodali pletenje iz vrbja. Pletarstvo ima v Radovljici močne korenine, saj je bila državna pletarska šola leta 1908 ustanovljena prav v Radovljiški graščini. Tam je delovala vse do leta 1935, kasneje in vse do danes pa obrt ohranjajo sicer maloštevilni mojstri te obrti. Eden izmed zadnjih je bil Radovljičan Marjan Golmajer. In pri njem je svoje znanje pletenja iz šibja in vrbja pridobila tudi Tanja Legat, ki je izdelala vse pletene krogle za okras mesta. Letošnjo čudovito decembrsko podobo Radovljice so tako zasnovale Natalija Černe iz TIC Radovljica, Tanja Legat ter floristka Sabina Šegula.

Seveda smo vsemu zelenju, vrbju in že tradicionalni smreki, ki krasi Linhartov trg, dodali tudi praznične luči. Letos smo z lučmi okrasili še grajski park, kjer bodo osvetljevale magičen gabrov drevored, na Linhartov trg pa smo dodali nekaj osvetljenih pletenih krogel, ki bodo v mestnem jedru pričarale še več prazničnega vzdušja.

Od 1. decembra naprej boste lahko obiskali decembrsko dogodivščino, ki smo jo letos poimenovali Potep k vilinskemu drevesu. Krogle in kolesa so tudi del te izjemno zanimive družinske avanture po mestu. Pot se začne pred TIC Radovljica, kjer obiskovalci dobijo navodila in brezplačni letak z vsemi točkami. Nato se odpravijo na pot po čarobno okrašenem mestnem jedru Radovljice. Na vsaki točki jih čakata naloga in žig, ki ga odtisnejo na letak. Hkrati pa povsod izvedo kaj zanimivega o Radovljici, od zgodovine kolarstva, do tematskih pohodnih poti. Na koncu jih pot pripelje do vilinskega drevesa in pravljične kočije v parku. Tam izpolnijo čarobno nalogo ter svoje želje zaupajo vilam, ki stanujejo v deblu starodavnega drevesa.

Ker letošnji ukrepi verjetno ne bodo dovolili izvedbe rokodelskega sejma na Linhartovem trgu, smo na Turizmu Radovljica na drugačen način povezali radovljiške ustvarjalce. Na naši spletni strani www.radolca.si z idejami za decembrska darila predstavljamo lokalne umetnike in rokodelce, ki dokazujejo, da je Radol'ca izjemna dežela zelo kreativnih ljudi. Podajamo vam ideje za izvirna darila in spodbujamo tako domačine kot tudi vse ostale k nakupu daril pri domačinih, manjših podjetnikih, predvsem pa daril izdelanih ročno in s srcem.

Četudi torej druženj v letošnjem decembru ne bo, se lahko sprehodite po Radovljici in uživate v okrasitvi in dogodivščini ter si pričarate praznično vzdušje. Če pa se bodo razmere konec decembra vendarle toliko uredile, da bo dovoljeno druženje na prostem, bomo pripravili ulične predstave in praznični sejem na trgu. Do takrat pa ostanite z nami na naših družabnih omrežjih Facebook in Instagram ter na naši spletni strani www.radolca.si Naj bo tudi letošnji december čaroben!" je na koncu pogovora zaželela Nataša.