O-STA

Štirje razlogi za obisk Makarske v zimskih mesecih

Pogled na planinski masiv Biokovo je dih jemajoč. Nedaleč od Makarske, v vznožju Biokovega, se razprostira čarobna vas Kotišina, ki skriva mnogo občudovanja vrednih čudes. Sprehod po prastarih poteh, ki vodijo od Makarske skozi prečudovito naravo do tega kraja, vam bo pričaral nepozabne užitke v čarobni naravi.

1. Ljubitelji rastlin lahko celo leto uživajo v "Vrtu dvanajst cvetnih mesecev"

V Kotišini najdemo Biokovski botanični vrt, ki je sestavni del Naravnega parka Biokovo. Park, zamišljen kot "Biokovo v malem", so uradno odprli leta 1984 na pobudo patra dr. Jureta Radića, njegovih sodelavcev in prostovoljcev. Vrt je resnično poseben, saj tam raste avtohtono rastlinstvo, značilno le za področje Naravnega parka Biokovo in Podbiokovlja. Na relativno majhni površini, ki meri 3,5 hektara, se zvrstijo različni biotopi (življenjski prostori organizmov), vse od skalnatega sveta, prek grobelj in obdelovalnih površin, do prepadnih sten in kanjona Proslap, v katerem v času velikega deževja nastane istoimenski slap. V naštetih biotopih trenutno lahko najdemo 250 različnih rastlin, od katerih so številne endemske ali strogo zaščitene vrste. Glede na to, da so vse vrste avtohtone, lahko v vsakem letnem času, torej v vseh vremenskih razmerah, v parku občudujemo cvetoče rastline, zato je park dobil še eno ime, in sicer "vrt dvanajstih cvetnih mesecev". Sedem področij vrta (rastlinstvo biokovskih sotesk, rastlinstvo biokovskih skal, zdravilno rastlinstvo s področja Biokovo, poljščine in kulturne rastline, rastlinstvo širšega področja, rastlinstvo grobelj in ostalo rastlinstvo Biokovega) je povezanih s peš stezami, na katerih so na več mestih postavljene izobraževalne table in klopi za odmor ter počitek.

2. Raj za sprehode po neokrnjeni naravi

V tem kraju boste našli veliko poučnih poti, na katerih lahko izveste kar nekaj zanimivosti o zgodovini in prebivalcih Kotišine. Turistična agencija Tip Extreme ponuja dve zelo zanimivi pohodniško - adrenalinski turi. Ena tura poteka med Kaštelom in Kotišino, druga pa od Kotišine po pozabljenih in zelo zahtevnih poteh, kjer bodo prišli na račun vsi pustolovci. Na sprehod po prelepi naravi in na raziskovanje zgodovinskih objektov se lahko odpravite tudi sami.

3. Interaktivno odkrivanje arheološke, etnološke in naravne dediščine za vse znanja željne

Če se radi učite in spoznavate nove stvari, vsekakor obiščite nov Interpretacijski center Veliki Kaštel. Opremljen je z najsodobnejšo multimedijsko tehnologijo. V središču interpretacije in predstavitve tako kulturne kot naravne dediščine, je Kotišina, in to skozi tri poglavitne teme: arheološko, etnološko in naravno dediščino. Tukaj si boste lahko ogledali del arheoloških razstavnih predmetov, ki so bili pod vodstvom Mestnega muzeja Makarska najdeni na področju Kotišine. Iz etnoloških zgodb lahko spoznamo življenjski slog prebivalcev, posebej pa je poudarjena povezava med delovanjem človeka in narave. Večji del centra je posvečen naravni dediščini in fenomenu velike rastlinske raznolikosti na širšem lokalnem področju, in sicer predvsem dediščini Biokovskega botaničnega vrta Kotišina ter zapuščini idejnega očeta vrta patra Jureta Radića.

4. Prenovljena kolesarska steza bo izpolnila pričakovanja vsakega raziskovalca na dveh kolesih

Kolesarska steza, ki vodi od središča Makarske pa vse do Kotišine, ponuja čudovit razgled na okoliško naravo, na poti pa kolesarje čakajo tudi tri inovativna, popolnoma opremljena počivališča, od katerih eno služi celo za opazovanje ptic. S projektom "Revitalizacija kulturnozgodovinske dediščine zaselka Kotišina", ki je financiran iz evropskih strukturnih in naložbenih sredstev, je Kotišina dobila vrsto novih vsebin, ki vas bodo ob obisku zagotovo navdušile.

Avtorji fotografij:

Ante Bebić, Ivo Ravlić, Mila Lukić, Boris Luetić