O-STA

Heliot Europe, največji evropski operater, se širi v Slovenijo

Ljubljana, 10. december 2020 - Heliot Europe, ekskluzivni operater omrežja Sigfox 0G v Nemčiji, Avstriji, Lihtenštajnu in Švici, širi svojo prisotnost v osrednji Evropi. Že decembra bo v Sloveniji postavljena prva bazna postaja za internet stvari (IoT) s tehnologijo Sigfox 0G Low Power Wide Area (LPWA). Senzorji s to tehnologijo so idealni za obsežno uporabo IoT aplikacij. Na velike razdalje 140-krat dnevno prenašajo drobne podatkovne pakete po 12 bajtov. Ta nizkofrekvenčna radijska tehnologija varčuje z energijo, je stroškovno učinkovita, praktično ne zahteva vzdrževanja in je primernejša za veliko večino aplikacij IoT kot trenutna tehnologija 5G. Poleg podpore razvoju industrije 4.0 Heliot Europe 0G omrežje podpira tudi implementacijo rešitev za pametna mesta.

V začetku leta 2021 naj bi sledila postavitev nadaljnjih 19 in nato do konca pomladi še 56 postaj, ki bodo z omrežjem pokrivale približno 85 odstotkov naseljenih področij Slovenije. Popolno pokritost načrtujejo doseči poleti 2021. S širitvijo v Slovenijo je Heliot v kratkem času opravil že drugi širitveni korak. Pred tem je septembra 2020 mladi omrežni operater s švicarskimi koreninami z nakupom nemškega omrežja Sigfox postal največji operater omrežja 0G v Evropi.

"Slovenija je zaradi svoje geostrateške lege pomemben trg in logičen naslednji korak v širitvi evropskega omrežja Sigfox 0G," pravi Tomáš Pavliček, direktor poslovanja Heliot Europe. "V gospodarskem smislu so evropske regije že dolgo čezmejno prepletene. Želimo prispevati k temu, da naši partnerji v svojih aplikacijah interneta stvari ne bodo več vezani na državne meje."

Heliot Europe zanimajo tudi drugi trgi v vzhodni Evropi. Na primer Slovaška, kjer je podjetje v letu 2020 pridobilo desetodstotni delež v družbi SimpleCell Networks Slovakia, ekskluzivnem operaterju mreže Sigfox 0G na Slovaškem.

Partner za izgradnjo omrežja: družba Slovenske železnice

Poslovni partner za širitev omrežja v Sloveniji je železniško podjetje Slovenske železnice (SŽ). Slovensko državno podjetje, največji ponudnik logistike v državi, podjetju Heliot Europe daje v najem lokacije za gradnjo baznih postaj IoT omrežja.

Slovenske železnice upravljajo s 1200 kilometri železniških prog in 228 železniškimi in mešanimi postajami, zato so jih v družbi prepoznali kot primernega poslovnega partnerja za sklenitev najemne pogodbe.

Heliot se že pogovarja in išče partnerstva tudi s področja zavarovalništva, avtomobilske in farmacevtske industrije, gradbeništva ter logistike, vključno s ponudniki poštnih storitev. "Poleg podpore razvoju industrije 4.0, bo Heliot Europe omrežje 0G podpiralo izvajanje strategije EU za digitalno preobrazbo evropskih mest. V okviru evropskega projekta IntelligentCitiesChallenge bo 20 slovenskih mest vključenih v proces digitalne transformacije, pri katerem bo IoT povezljivost, ki jo zagotavlja Heliot Europe, omogočila uporabo rešitev za razvoj pametnih mest", pravi Blaž Golob, Heliot Europe, direktor Heliot Slovenija. "Ta tehnologija je priložnost za uporabnike, ki želijo izboljšati procese z aplikacijami IoT in delovati bolj učinkovito z razpoložjivimi viri", dodaja.

Ekosistem Sigfox: množica senzorjev, aplikacij in programske opreme

Sigfox 0G tehnologija je evropska tehnologija IoT. Omrežje IoT, ustanovljeno leta 2010 v Franciji, že dosega več kot milijardo ljudi v 72 državah. Po vsem svetu je v uporabi več kot 21 milijonov naprav, ki podpirajo Sigfox. Ekosistem senzorjev, analizne programske opreme, aplikacij v oblaku in ponudnikov storitev je obsežen in se nenehno širi. Trenutno je več kot 750 senzorjev, ki jih je mogoče uporabiti, različnih proizvajalcev iz različnih držav z bogatimi funkcijami, kot so lokacija, temperatura, padavine, zaznavanje gibanja, funkcija alarma in številne druge aplikacije. Senzorji, odvisno od uporabe, delujejo do deset let na eni bateriji. Poleg tega v senzorje praktično ni mogoče vdreti, zato je veliko manj tveganja za interference in kibernetske napade.

Golob:"Tehnologija Sigfox ponuja tudi odlične priložnosti za razvijalce senzorjev in programske opreme. Tisti, ki želijo postati del ekosistema Sigfox z dobrimi idejami in inovativnimi aplikacijami za senzorje 0G, lahko prek nas zdaj dosežejo partnerje, kupce po vsem svetu."

Pripravil: Janez Platiše
Foto: arhiv Heliot Slovenija