O-STA

Umrl je častni občan Mestne občine Velenje Dušan Mlinšek

Velenje, 17. december 2020 - Sporočamo žalostno vest, da je umrl častni občan Mestne občine Velenje prof. dr. dr. h. c. Dušan Mlinšek. Za častnega občana je bil imenovan leta 2007. Zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa žalne seje ne moremo pripraviti.

Prof. dr. dr. h. c. Dušan Mlinšek se je 30. septembra 1925 rodil v učiteljski družini v Velenju. Po končanem študiju na Kmetijsko-gozdarski fakulteti v Zagrebu je služboval na različnih koncih Slovenije. Ustvarjalni nemir ga je spodbudil, da se je odločil za doktorski študij in leta 1958 doktoriral na Zvezni visoki tehniški šoli v Zürichu. Takrat se je tudi trajno zapisal raziskovalnemu delu. O rezultatih njegovega dela priča več kot 150 znanstvenih in strokovnih del ter prav toliko referatov in predavanj na domačih in mednarodnih strokovnih in znanstvenih srečanjih. V letih od 1960 do 1996 je deloval na Biotehniški fakulteti, najprej kot profesor, kasneje kot predstojnik Oddelka za gozdarstvo in zatem kot dekan Biotehniške fakultete.

V zadnjih petdesetih letih je v Sloveniji in svetu odločilno prispeval k razvoju sonaravnega gozdarjenja. Je ustanovitelj in pobudnik vidnih mednarodnih ustanov s področja gozdarstva, častni član Mednarodne zveze organizacij za raziskavo gozdov IUFRO. Prejel je odlikovanje OZN, častni doktorat Norveške univerze, je pa tudi dobitnik številnih drugih priznanj in odlikovanj. Njegova knjiga Sproščena tehnika gojenja gozdov je še danes temeljno delo o gojenju gozdov v Sloveniji.

Svojcem izrekamo iskreno in globoko sožalje.

Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje