O-STA

Družbi Polaris Industries Inc. in KTM napovedali strateško partnerstvo

MINNEAPOLIS, 19. julija 2005 -

- Polaris bo kupil 24% delež v KTM

- Družbi bosta sodelovali na področju proizvodov, tehnologije, proizvodnje in distribucije

- Možnost širitve partnerstva leta 2007

Družba Polaris Industries Inc. je danes napovedala, da bo kupila 24% delež avstralskega proizvajalca motornih koles KTM Power Sports AG, ki se je nekoč imenoval Cross Holding AG, in se z njim strateško povezala. S partnerstvom naj bi obe družbi postali bolj konkurenčni, s čimer bodo imeli več koristi kupci in prodajalci njihovih izdelkov ter dobavitelji in delničarji.

Med prvo fazo partnerstva bosta družbi delovali ločeno, vendar bosta že sodeloavli pri določenih konkretnih projektih razvoja novih proizvodov, tehnologiji motorjev, distribuciji, proizvodnji in nabavi. Začetna faza bo predvidoma trajala dve leti in bo poleg omenjenega vključevala še:

-- Polaris bo kupil 24% delež v KTM Power Sports AG od institucionalnega vlagatelja za 66,6 milijona evrov ali okrog 80 milijonov dolarjev. Posel, ki ga bo financiral iz obstoječe bančne kreditne linije, bo stal okrog 12% manj od tržne vrednosti delnic, saj gre za nakup velikega svežnja delnic, poleg tega pa se z njimi ne trguje veliko.

Družba KTM Power Sports AG (ki se je nekoč imenovala Cross Holding AG, z njenimi delnicami pa se trguje na Dunajski borzi z oznako CRO), je lastnik KTM Sportmotorcycle AG, vodlinega evropskega proizvajalca motornih koles, ki je v poslovnem letu 2004 ustvaril za več kot 400 milijonov evrov prihodkov. Družba je postala znana kot proizvajalec prvovrstnih dirkalnih motornih koles, pred kratkim pa je vstopila tudi na trg navadnih motornih koles. Nakup KTM, za katerega veljajo običajni pogoji ponudb za odkup delnic in odobritev regularorja za trg vrednostnih papirjev, naj bi se zaključil v letošnjem tretjem četrtletju. Dejansko število delnic, ki naj bi jih Polaris pridobil, in njihova cena so odvisni od razpoložljivega števila delnic KTM Power ob zaključku ponudbe.

-- Ko se izteče ponudba za nakup, naj bi predsednik uprave Polaris Tom Tiller postal član nadzornega sveta KTM.

-- Ko se izteče ponudba za nakup, naj bi predsednik uprave KTM Stefan Pierer postal član upravnega odbora Polaris.

Investicija v KTM Power Sports AG naj po pričakovanjih ne bi vplivala na Polarisov konsolidiran dobiček na delnico v koledarskem letu 2005, nekoliko pa naj bi ga povečala v letu 2006. V nobeni od obeh družbi ne bo prišlo do sprememb glede zaposlitev zaradi današnje napovedi strateškega partnerstva.

Poleg tega sta se Polaris in največji delničar družbe KTM Power Sports, Cross Industries AG (odslej Cross), dogovorila o opcijskem dogovoru: pod določenimi pogoji bi tako v letu 2007 Cross lahko kupil Polarisov delež v KTM Power Sports AG ali pa bi Polaris postal večinski delničar družbe KTM Power Sports AG. Če bi se družbi odločili za slednji scenarij, bi večji del nakupne cene Crossu poravnali s Polarisovimi delnicami, Cross pa bi postal pomemben delničar v združeni družbi Polaris/KTM. Glavna delničarja družbe Cross sta predsednik uprave KTM Stefan Pierer in finančni direktor KTM Rudolf Knunz. Izvršna cena pri obeh opcijskih dogovorih bo določena na osnovi tržnih cenovnih modelov na podlagi razultatov iz poslovanja obeh družb iz leta 2007.

"Verjamem, da bo to partnerstvo prineslo precejšnje dolgoročne koristi Polarisu in KTM ter prodajalcem njunih izdelkov, zaposlenim, dobaviteljem in delničarjem," je dejal Tiller. "Že dolgo občudujemo uspeh družbe KTM in se veselimo sodelovanja, s katerim bomo okrepili obe družbi. Polaris lahko veliko pridobi s KTM-jevimi izkušnjami z motornimi kolesi, z njihovo izjemno znamko, vodilno tehnologijo, dobro proizvodnjo in distribucijsko mrežo v Evropi. Poleg tega partnerstvo skoraj v vseh pogledih dopolnjuje Polarisovo petletno strateško vizijo, s katero želi družba postati glavna znamka v bencinski športih. Verjamemo, da opisani dvostopenjski pristop v veliki meri zmanjšuje kulturna tveganja in tveganja izvedbe tako velikega projekta."

"Partnerstvo dejansko združuje znatno moč, strast in uspeh dveh vodilnih družb z zelo podobno, 50-letno preteklostjo, ki pa trenutno nista neposredna tekmeca. Za obe družbi je to povsem naravno sodelovanje," je dodal Tiller.

Pierer pa je komentiral takole: "Polaris in KTM se zelo dobro dopolnjujeta in zelo se veselimo novega sodelovanja. Verjamemo, da z združitvijo moči lahko okrepimo KTM-jevo prisotnost v severni Ameriki, zmanjšamo stroške proizvodnje, razširimo naše razvojne stroške na večjo bazo in dodobra pospešimo naš vstop na področje avtomobilizma. Veselimo se tudi sodelovanja na področju tehnologij karoserij in motorjev. KTM in Polaris bosta dobro sodelovala, saj obe družbi ženejo inovacije, strast in uspešnost povpraševanje."

Več informacij lahko dobite na naslovu www.polarisindustries.com pod investicijski odnosi.

Video konferenca

Danes ob 10. uri po lokalnem času bo podjetje Polaris Industries Inc. organiziralo video konferenco, na kateri bo govora o investicijah in partnerstvu s KTM. Video konferenco lahko spremljate, če zavrtite 800 374 6475 v ZDA ali 706 634 4982, če kličete iz Kanade in drugih držav ali preko spletne strani www.polarisindustries.com. Če boste konferenco spremljali preko spleta, se morate najprej prijaviti in naložiti zadnjo različico avdio programske opreme Real Player. Konferenco bo možno spremljati do torka, 26. julija 2005 preko spleta in če zavrtite 800 642 1687 v ZDA ali 706 645 9291 v Kanadi in drugih državah. Vtipkati morate še kodo 7895582.

O Polarisu

Informacije o vseh Polarisovih proizvodih in dodatkih za vozila lahko dobite pri njegovih pooblaščenih prodajalcih ali na njihovi spletni strani www.polarisindustries.com.

Polaris je leta 2004 ustvaril prihodke v višini 1,8 milijarde dolarjev. Družba načrtuje, izdeluje in trži motorne sanke, terenska vozila, motorna kolesa Victory in Polarisovo terensko vozilo RANGER, ki je lahko gospodarsko vozilo ali vozilo za prosti čas.

Polaris je vodilna družba na področju motornih sank in eden največjih svetovnih proizvajalcev terenskih vozil. Motorna kolesa Victory (ki so jih začeli izdelovati leta 1998 in so prvo povsem novo in v celoti v Ameriki izdelano motorno kolo, ki ga je izdelala kakšna vodilna ameriška družba v zadnjih 60 letih) hitro in uspešno prodirajo na tržišče z motornimi kolesi tipa cruiser. Polaris ima v svoji ponudbi Pure Polaris tudi ostalo opreme in dodatke, ki naredijo vožnjo še bolj prijetno.

Delnice družbe Polaris Industries Inc. kotirajo na newyorški borzi in na pacifiški borzi z oznako "PII", vključene pa so tudi v borzni indeks "S&P Small-Cap 600".

O KTM

KTM Sportmotorcycle AG projektira, izdeluje in trži dirkalna in navadna motorna kolesa in opremo (obleke in razne dodatke). Družba je leta 2004 ustvarila prihodke v višini 402 milijone evrov. Proizvaja 23 različnih dirkalnih in navadnih motornih koles s prostornino motorja od 50 do 990 kubičnih centimetrov.

Družba KTM se lahko pohvali z bogato bero dirkalnih nagrad. Njena vozila so kar 106 zmagala na svetovnih prvenstvih, od tega desetkrat lani. Družba, ki zaposluje okrog 1500 delavcev, izdeluje motorje in motorna kolesa v Mattighofnu v Avstriji. Poleg tega izdeluje tudi izpušne sisteme, okvirje, amortizerje in lita platišča. KTM-jeva motorna kolesa so na voljo pri več kot 1400 samostojnih prodajalcih in pri okrog 50 distributerjih širom sveta, predvsem v Evropi. Informacije o celotni KTM-jevi ponudbi proizvodov in dodate opreme lahko dobite pri pooblaščenih prodajalcih in na KTM-jevi domači strani na www.ktm.com.

Delnice družbe KTM Power Sports AG, ki je nekoč delovala pod imenom Cross Holding AG, kotirajo na dunajski borzi pod oznako CRO, ki naj bi se kmalu spremenila v oznako KTM. Dodatne informacije o KTM Power Sports AG lahko dobite na www.cross-ag.com., ki naj bi se kmalu spremenila v www.ktm.com/investor.

Poleg podatkov o preteklosti podjetij nekateri deli tega sporočila za javnost vsebujejo napovedi, ki vsebujejo določena tveganja in negotovosti, zaradi katerih bi se lahko dejanski rezultati razlikovali od napovedanih. Tveganja in negotovosti se nanašajo na ponudbo proizvodov, promocijske dejavnosti in cenovne strategije rivalskih družb; stroške garancijskih popravil; gibanja tujih valut; koristi od partnerstva s KTM-jem; okoljska in druge varnostna določila; vpliv vremena; višje cene; odškodninska odgovornost; in splošna gospodarska situacija, na primer inflacija, zaupanje potrošnikov in poraba. Investitorji naj upoštevajo tudi druga tveganja, ki jih navaja družba v dokumentih, ki jih je poslala Komisiji za vrednostne papirje (Securities and Exchange Commission).

Minneapolis Public

Relations:

Marlys Knutson,

763-542-0533

or

Investor Relations:

Richard Edwards,

763-513-3477