O-STA

Študij na Fakulteti za elektrotehniko je bil zame prava izbira

Med študenti elektrotehnike se najde veliko odličnih športnikov, ki uspešno usklajujejo študij in športno kariero. Eden izmed njih je tudi Filip Rutar, študent 3. letnika Fakultete za elektrotehniko (smer IKT) in odličen odbojkar, ki se je lani v svoji športni karieri povzpel še eno stopničko višje. Iz odbojkarskega kluba Črnuče je napreč napredoval v priznani odbojkarski klub ACH Volley in s tem zaigral tudi v Ligi prvakov. Filip nam je v kratkem pogovoru zaupal, kaj je njegov recept za uspeh, kako usklajuje študij in šport in zakaj se je odločil ravno za študij elektrotehnike.

Filip, ste študent na Fakulteti za elektrotehniko in hkrati odličen odbojkar, saj ste lani iz Odbojkarskega kluba Črnuče napredovali v ACH Volley in s tem v Ligo prvakov. Za to sta poleg talenta potrebni tudi vztrajnost in disciplina. Kaj je vaš recept za doseganje rezultatov?

Veselje do športa, vztrajnost in dobri trenerji. V Črnučah je odbojka glavni šport in že osnovnošolski učitelji so vcepili veselje do tega športa in vzgojili vrsto odličnih odbojkarjev. Pomembna je tudi dobra organizacija svojega časa. Pomagalo pa je tudi, da sem bil del zelo močne generacije, s katero smo skupaj dosegali dobre rezultate.

Kako usklajujete študij in profesionalni šport? Vam vztrajnost in disciplina prav prideta tudi pri študiju?

Vrhunski šport zahteva določeno odrekanje in ni vedno lahko. Študij na naši fakulteti ni med najlažjimi, a so premori med dopoldanskimi in večernimi treningi zadostni tudi za učenje. Včasih pa ne gre drugače, kot da si čas za učenje vzamem zvečer po treningu ali pa v nedeljo. Vztrajnost in disciplina, ki jo pridobiš v športu, je seveda v veliko pomoč tudi pri študiju.

Zakaj ste se odločili za študij elektrotehnike, vas je že od nekdaj zanimalo to področje?

Tehnika me je zanimala že od otroštva, zadnja leta čedalje bolj tudi računalništvo in informatika. Po končani gimnaziji se je zdel študij na Fakulteti za elektrotehniko najboljša izbira. Zdaj pa lahko rečem, da je bila zame to tudi pravilna izbira.

Bi dijakom, ki jih zanima tehnika, priporočili študij elektrotehnike? Zakaj?

Študij elektrotehnike priporočam vsem, ki jih zanimajo tehnične vede. Elektrotehnika, strojništvo, informatika, to je to. To so iskani poklici, študij na Fakulteti za elektrotehniko je zanimiv in pokrije zelo široko področje. Za natančnejšo usmeritev pa je kasneje dovolj možnosti in časa.