O-STA

2020 zlato leto SAŠA inkubatorja

Velenje, 14. januar 2021 - SAŠA inkubator je v letu 2020 ustvaril 16 novih podjetij z 32 delovnimi mesti, pripravili so 62 dogodkov, ki se jih je udeležilo 2.000 udeležencev. Jeseni so praznovali 5. obletnico delovanja Poslovne cone Standard in prejeli zlato priznanje Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice za inovativno konferenco Future 4.0. Prav tako sta zlati priznanji osvojili dve podjetji iz inkubatorja - Autotech in Evegreen. Postali so partnerji v treh ključnih projektih: podjetniške ideje mladih (POPRI), povezovanje startupov in korporacij (KorpoStart) in grajenje mreže angelskih investitorjev (Šola za vlagatelje). Kljub epidemiji, ki se je dotaknila vseh sfer družbe, so v svojem poslanstvu prepoznali številne izzive.

Podjetja v sklopu SAŠA inkubatorja so v večini poslovala nemoteno, nekatera med njimi pa so v tem kriznem času celo rasla in dodatno zaposlovala. Predvsem podjetja, ki se ukvarjajo z avtomatizacijo, digitalizacijo, sistemskimi rešitvami in spletno trgovino, so v teh časih dosegla razcvet. V lanskem letu so za podjetja pripravili nasvete in navodila za produktivno delo od doma.

V programu Podjetniški trampolin, ki so ga prvič izvedli prek spleta, so k sodelovanju pritegnili 26 ekip iz Velenja in Zgornje Savinjske doline. Izmed najboljših 6 podjetniških ekip, ki so se predstavile investitorjem, so izbrali zmagovalno ekipo Lačen kot pes, ki slovenski trg osvaja s produktom zdravih pasjih testenin. Prav tako so gostili uspešne podjetnike v sklopu Štartup večerov ter izvedli Hechathon "Les je zakon".

V letu 2020 so pričeli z novim programom Šola za vlagatelje, ki jo podpira in financira Slovenski podjetniški sklad, izvajajo pa jo v družbi Poslovnih angelov Slovenije, KIKŠtarteja in Katapulta, s ciljem povečati mrežo poslovnih angelov, vlagateljev, ki lahko že z majhnimi vložki, svojim znanjem in poznanstvi zelo pomagajo zagonskim podjetjem v zgodnji fazi razvoja.

Leto so zaključili z vrhunsko mednarodno konferenco Future 4.0, ki so jo za 573 udeležencev v celoti izvedli online. Povezali so 6 slovenskih korporacij in 111 zagonskih podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne, Črne gore, Albanije, Makedonije, Izraela, Bolgarije, Turčije, Grčije, Avstrije, Gvatemale.

Pripenjamo kratek predstavitveni film delovanja SAŠA inkubatorja v letu 2020; najdete ga na povezavi: https://youtu.be/lBfdngRohE8.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje