O-STA

Terme Snovik praznujejo 19. leto delovanja

Snovik, januar 2021 - Tudi za Terme Snovik je bilo v letu 2020 značilno posebno poslovanje v razmerah pandemije Covid-19, z ogromnimi izzivi se soočajo tudi na začetku leta 2021, ko je turistična panoga še vedno med najbolj prizadetimi. Sezona v letu 2020 je bila izredno zahtevna, omejena le na nekaj mesecev polnega delovanja, ko se je ves trud, prijaznost in domačnost ekipe povrnil z zaupanjem rednih gostov in večjim številom novih, ki so bili v Tuhinjski dolini prvič. Tako so v termah v letu 2020 zabeležili 29.678 nočitev, od tega kar 81,69 % nočitev domačih gostov, kar 21.653 vseh nočitev je bilo ustvarjenih v tretjem kvartalu v juliju, avgustu in septembru. Direktor Term Snovik, Predrag Canjko se zaveda, da bo letošnje leto še zahtevnejše, a gostom obljublja nepozabno doživetje z obogatenimi vsebinami, veliko aktivnosti, odlično kulinariko in predvsem storitve z nasmehom.

V kar dveh obdobjih leta so bile terme zaprte, blizu pol leta, v vmesnem času pa je bilo poslovanje, posebej na kopališkem delu, zelo omejeno z upoštevanjem številnih higienskih in varnostnih standardov. Kljub temu so v Termah Snovik sledili strateškim usmeritvam, ki so si jih zastavili s poslovnim načrtom, izkoristili pa so tudi vse ukrepe, ki jih je za blažitev posledic korona krize vzpostavila država. V času zaprtja so tako izkoriščali ukrepe subvencioniranja stroškovnih parametrov, v času poslovanja pa so izkoristili uvedbo turističnih bonov, ki jih je zagotovila in financirala država ter tako v marsikaterem pogledu pripomogla k boljšemu poslovanju v času med obema zaprtjema. V letu 2020 je bilo v termah unovčenih 5.677 turističnih bonov, kar je terme uvrstilo na prvo mesto izkoriščenih bonov v kategoriji apartmajskih naselij v Sloveniji. Kot poudarja direktor družbe, bodo imeli turistični boni do neke mere še vedno pomembno vlogo in verjame, da bodo gostje iskali varne destinacije, zato poudarja prednost apartmajskega naselja. Za poslovanje in delovanje družbe v tekočem letu upajo na nove ukrepe državne in občinske pomoči za omilitev posledic zaprtja zaradi epidemije Covid-19.

Pomembno je poudariti, da načrtovanih investicijskih tokov kljub epidemije Covid-19 niso spreminjali. Prokurist družbe Ivan Hribar izpostavlja: "Zaključili smo dolgo pričakovano investicijo z izgradnjo večnamenske dvorane Tuhinjka, zaključili smo projekt vodo oskrbe, izvedli pomembna investicijska vzdrževalna dela na bazenskem delu, apartmajskih objektih ter postavili ekološke otoke. Nadaljevali smo z aktivnostmi za investicijski razvoj družbe, pripravo dokumentacije za rekonstrukcijo garderob, pripravo idejnih zasnov za hotelski kompleks ter pokriti olimpijski bazen in projekt P2 za postajališča za avtodome". Ravno v teh dneh pa so se v snoviški dolini razveselili javne razsvetljave, ki so jo že dolgo pričakovali in s to dobro energijo so pripravljeni na nadaljnje izzive. "V teku so tudi procesi digitalizacije podjetja, ki so se pričeli v decembru z uvedbo e-trgovine in možnostjo varnega nakupa vseh storitev. Nadaljujemo z uvedbo CRM-ja, e-poslovanja, posodobitvijo bazenskega softwarea in z zamenjavo strežnika."

Vse trenutne aktivnosti bodo olajšale poslovanje in pripomogle k večjem zadovoljstvu različnih segmentov gostov, tako za družine, iskalce termalnih užitkov, aktivne športne navdušence in predvsem goste, ki se bodo želeli sprostiti. V ospredju bodo zagotovo Kneippove storitve zdravega načina življenja, saj bo zdravje še bolj kot kdaj koli, prva najbolj pomembna vrednota, v termah pa se zato zavedajo svojega poslanstva, da gostom zagotovijo storitve doživetij z energijo, ki prihaja iz narave za ravnovesje telesa in duha.

Prizadevanja po povezovanju in aktivnem sodelovanjem z lokalno skupnostjo (prednostno s Turističnim društvom Tuhinjska dolina), z Občino Kamnik, Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik ter ostalimi turističnimi ponudniki ostanejo še naprej v ospredju za ustvarjanje razvojnih priložnosti kamniške destinacije. Kot je v svojem nagovoru ob 19. obletnici term izpostavil Matej Slapar, župan Občine Kamnik: "Terme Snovik so eden najpomembnejših turističnih ponudnikov naše občine in zagotovo največji namestitveni ponudnik v naših koncih. V njem ste zaposleni srčni ljudje, ki s predanostjo in strokovnostjo vsakodnevno dokazujete, da vam je mar za Terme Snovik in Tuhinjsko dolino ter s tem predstavljate naš bister tudi izven meja naše občine in države. Gre za to, da prav vsak obiskovalec želi servis na nivoju in vi ga predano razdajate že 19. leto zapored, zato se k vam radi vračamo. Turistična dejavnost je namreč pomembna gospodarska panoga in z razvojem vašega podjetja ste pomembno prispevali tudi k razvoju naše in vaše Tuhinjske doline in občine Kamnik."

Ob normalnih razmerah bi praznovanje 19. obletnice izvedli v novi večnamenski dvorani, ki so jo poimenovali Tuhinjka, za katero verjamejo, da bo služila svojemu namenu, predvsem za organizacijo številnih dogodkov in razvoj zelenega kongresnega turizma na obrobju Ljubljane. Kot vsako leto, je obletnica še posebna priložnost za zahvalo vsem zaposlenim Term Snovik in matične družbe Zarja Kovis ter vsem partnerjem, ki so del trajnostne zgodbe Term Snovik. Družba je na svoji razvojni poti lansko leto še enkrat dokazala, da so njeni trajnostni koraki pravilno usmerjeni, saj so bila prizadevanja za podaljšanje trajnostnega okoljskega znaka EU Marjetica, ki ga je družba leta 2008 prejela prva v Sloveniji, več kot presežena. Certifikat EU Marjetice za okolju prijazne turistične namestitve je certifikat, ki ga podeljuje Evropska komisija in se nanaša na izrabo energije, vode,uporabo energentov, ločevanje odpadkov in sodelovanje z okoljem. Za podelitev znaka zadostuje 31 točk, v Termah Snovik pa so dosegli kar 66 točk izbirnih meril. Pred kratkim so dobili v uporabo tudi certifikat Green&Save Slovenske turistične organizacije, s katerim so ustvarjeni pogoji za varen oddih na destinaciji z visokim nivojem upoštevanja higienskih in varnostnih standardov.

***
Letos je praznovanje drugačno, brez gostov, zato jih bodo razveselili z nagradnim skladom kar 19 nagrad. Nagradna igra bo potekala do 14. februarja 2021 na spletni strani term: https://www.terme-snovik.si/si/novice/nagradna_igra_obletnica2021.

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Klemen Brumec in Terme Snovik