O-STA

XPRIZE s 100 milijoni ameriških dolarjev nagrade za odstranjevanje ogljika s finančno podporo Elona Muska v boju proti podnebnim spremembam

Največja finančna vzpodbuda v zgodovini bo pritegnila in navdihnila inovatorje, da bodo razvili in razširili rešitve za odstranjevanje ogljika v boju proti podnebnim spremembam

LOS ANGELES--(BUSINESS WIRE)-- XPRIZE, globalno vodilna organizacija v snovanju in predstavljanju finančno podprtih tekmovanj za reševanje največjih izzivov človeštva, je danes predstavila nagrado XPRIZE Carbon Removal v vrednosti 100 milijonov ameriških dolarjev za odstranjevanje ogljika, katere sponzorja sta Elon Musk in fundacija Musk Foundation.

V okviru štiriletnega globalnega natečaja so inovatorji in ekipe z vsega sveta povabljeni, da ustvarijo in predstavijo rešitev za odstranitev ogljikovega dioksida neposredno iz atmosfere oz. oceanov in njegovo trajno shranjevanje na okolju prijazen način. Da bi zmagale na natečaju, morajo ekipe pokazati natančno, potrjeno maketo v merilu svoje rešitve na ravni odstranitve ene tone CO2 na dan, nato pa žiriji sodnikov prikazati, kako je možno to rešitev ekonomično povečati na raven gigaton. Cilj natečaja XPRIZE je navdihniti rešitve za dosego skupnega cilja odvzema 10 gigaton ogljika na leto do 2050 in pomagati pri njihovi širitvi ter tako pomagati v boju proti podnebnim spremembam in ponovni vzpostavitvi Zemljinega ogljičnega ravnovesja.

"Želimo si doseči zares pomemben premik. Ogljično negativnost, ne nevtralnost. Najvišji cilj je obsežno odstranjevanje ogljika, ki omogoča merjenje na osnovi 'popolnoma celostnih stroškov na tono', kar vključuje okoljski vpliv. Tukaj ne gre za teoretično tekmovanje; hočemo ekipe, ki bodo zgradile resnične sisteme, ki lahko ustvarjajo merljiv učinek in ki jih lahko razširimo na raven gigaton. Karkoli deluje. Hitrost je ključna," je dejal Elon Musk, ustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetij Tesla in SpaceX.

"Inženirjem, znanstvenikom in podjetnikom postavljamo izziv, da zgradijo in prikažejo sistem odstranjevanja ogljika, ki deluje," je dejal Peter H. Diamandis, ustanovitelj in izvršni predsednik organizacije XPRIZE. "Sistem, ki lahko v zmanjšanem obsegu prikaže resnično, izvedljivo odstranitev ene tone ogljika na dan, nato pa nam pokažejo, kako lahko te sisteme (stroškovno ugodno) prilagodimo na masovno odstranjevanje gigaton ogljika. Cilj tega natečaja je navdihniti poslovneže in inženirje za razvoj rešitev za odstranjevanje oglikovega dioksida, saj se je o mnogih možnih rešitvah do sedaj le govorilo in razpravljalo. Želimo jih videti izdelane, testirane in potrjene. Upamo, da bo ta nagrada XPRIZE aktivirala javni in zasebni sektor na podoben način, kot je nagrada $10M Ansari XPRIZE pripeljala do industrije komercialnih poletov v vesolje."

Da bi človeštvo doseglo cilj iz pariškega podnebnega dogovora o omejitvi rasti temperature na Zemlji na 1,5˚(C) predindustrijske ravni ali celo 2˚(C), potrebujemo pogumne, radikalne tehnološke inovacije in korak več, ki pomeni ne le omejevanja izpustov CO2, ampak dejansko odstranjevanje CO2-ja, ki je že v zraku in oceanih. Če bo človeštvo nadaljevalo s svojimi dejavnostmi kot doslej, bi lahko do leta 2100 povprečna globalna temperatura zrasla za 6˚(C).

Podrobne usmeritve glede natečaja bodo objavljene 22. aprila 2021, ko obeležujemo Dan Zemlje. Takrat se bo začela tudi registracija ekip. Tekmovanje bo potekalo štiri leta do Dneva Zemlje leta 2025.

Sto milijonov ameriških dolarjev nagrade bo razdeljenih na naslednji način:

Po 18 mesecih bodo sodniki natečaja izbrali najboljših 15 ekip, ki bodo prejele vsaka milijon dolarjev. Milestone Awards bo začel zbiranje sredstev ekip za njihove operativne proračune, da bi lahko prišel do celovitih predstavitev, ki so potrebne za osvojitev nagrade.

V istem časovnem okvirju bo razdeljenih skupno 25 študentskih štipendij v vrednosti 200,000 ameriških dolarjev študentskim ekipam, ki se bodo potegovale za nagrado.

Preostalih 80 milijonov nagrade bo razdeljenih po naslednjem ključu:

1.) Dobitnik glavne nagrade (1.mesto): 50 milijonov dolarjev

2.) 2. mesto: 20 milijonov dolarjev

3.) 3. mesto: 10 milijonov dolarjev

Ekipe se lahko prijavijo z naravnimi, inženirskimi ali hibridnimi rešitvami. Sodniki v tekmovanju bodo ekipe ocenjevali na podlagi štirih osnovnih kriterijev:

1.) Delujoč prototip za odstranjevanje ogljika, ki ga je mogoče natančno potrditi in je sposoben odstranitve vsaj ene tone ogljika na dan.

2.) Ekipa sodnikom pokaže, da je njihovo rešitev z majhnimi stroški mogoče prenesti na raven gigaton.

3.) Glavno merilo v tem tekmovanju je popolno upoštevanje stroškov na tono, vključno s kakršnimi koli dejavniki, ki so potrebni za okoljske učinke, trajnost, kakršne koli izdelke z dodano vrednostjo.

4.) Zadnji kriterij je dolžina časa shranjevanja odstranjenega ogljika. Zaželen cilj je vsaj 100 let.

"Segrevanje podnebja naše Zemlje je temeljna grožnja človeštvu. Vendar ni prepozno, če začnemo ukrepati TAKOJ! Človeška domišljija in ustvarjalnost lahko oblikujeta bolj trajnostno prihodnost na tem planetu, ki mu pravimo dom," je dejal Anousheh Ansari, glavni izvršni direktor organizacije XPRIZE. "S pomočjo partnerstva z Elonom in Musk Foundation bomo financirali masovno iskanje finančno ugodnih rešitev, ki jih lahko množično uporabljamo v realnem svetu. V okviru natečaja XPRIZE Carbon Removal so ekipe povabljene, da pišejo zgodovino in postanejo naši podnebni junaki, ki bodo preoblikovali našo prihodnost.

"Pričakujemo, da se bo registrirala in tekmovala široka paleta raznolikih ekip z vsega sveta. Kar je čudovito pri natečajih XPRIZE, je raznolikost pristopov, ki jih uberejo ekipe. To odlično ustreza tematiki odstranjevanja ogljika, saj obstaja toliko načinov, kako potegniti CO2 iz zraka in naših oceanov. Pričakujemo, da bomo videli pristope, kot so neposredni tehnološki zajem zraka, mineralizacija in pospešeno preperevanje, naravne rešitve, ki temeljijo na rastlinah, drevesih, ali rešitve, ki se osredotočajo na oceane. Želimo si čim več izvedljivih celovitih predstavitev sedaj, da bomo lahko najboljšim rešitvam pomagali k čim prejšnji uresničitvi."

Za najnovejše informacije o strukturi tekmovanja in pomembne datume prosimo obiščite XPRIZE.org/prizes/elonmusk.

Oglejte si in delite 90-sekundni predstavitveni film za prelomno stomilijonsko nagrado XPRIZE na ravni gigaton.

O organizaciji XPRIZE

XPRIZE, neprofitna organizacija tipa 501(c)(3), je na svetovni ravni vodilni oblikovalec in organizator inovativnih tekmovalnih modelov za reševanje največjih svetovnih izzivov. Aktivna tekmovanja so med drugim za ogljično nagrado NRG COSIA Carbon XPRIZE, vredno 20 milijonov dolarjev, XPRIZE Rainforest za deževni pragozd v vrednosti 10 milijonov dolarjev, ANA Avatar XPRIZE, vredno prav tako 10 milijonov dolarjev, šest milijonsko nagrado XPRIZE Rapid COVID Testing za hitre teste na koronavirus, pet milijonsko IBM Watson AI XPRIZE, pet milijonsko nagrado za hitro pridobivanje novih veščin XPRIZE Rapid Reskilling, polmilijonski izziv za odziv na pandemijo Pandemic Response Challenge. Za več informacij obiščite xprize.org.

O fundaciji Musk Foundation

Musk Foundation ustvarja nepovratna sredstva, ki so namenjena kot pomoč raziskavam obnovljivih virov energije in njihovi podpori, raziskavam človekovega raziskovanja vesolja in njihovi podpori, pediatričnim raziskavam, izobraževanju na področju znanosti in tehnologije ter razvoju varne umetne inteligence za dobrobit človeštva.

Izvirno besedilo je na voljo na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210208005280/en/

Kontakti

Nicole Ryan, XPRIZE
nicole.ryan@xprize.org

Caden Kinard, XPRIZE
caden.kinard@xprize.org

Vir: XPRIZE


Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.