O-STA

Družba Nutrition 21 dobila dovoljenje za nadaljevanje prodaje Chromaxa (kromovega pikolinata) in Zinmaxa (cinkovega pikolinata) v Evropi

PURCHASE, N.Y.--(BUSINESS WIRE)--2. avgust 2005--Nutrition 21, Inc., (NASDAQ: NXXI) vodilna družba za razvoj in prodajo dodatkov v prehrani na osnovi kroma, je pridobila "odstopanje" (dovoljenje za nadaljnjo prodajo) v več kot 17 državah članicah EU za Chromax (kromov pikolinat) in Zinmax (cinkov pikolinat) kot sestavine in samostojne blagovne znamke.

Od 1. avgusta 2005 določeni dodatki v prehrani niso več vključeni na "seznam dovoljenih sestavin" Direktive o dodatkih v prehrani in jih zato ni več dovoljeno prodajati v EU. Vendar so do konca leta 2009 omogočene izjeme za prosilce, ki so (a) predložili dokumente o varnosti in (b) dokazali prodajo specifičnih dodatkov v vsaki državi članici, za katero uveljavljajo odstopanje.

Nutrition 21 je skladno z zahtevami EU v več državah članicah predložila formalne dokumente za Chromax in Zinmax. Na osnovi utemeljenosti varnostnih dokumentov je podjetje tako pridobilo dovoljenje za prodajo Chromaxa in Zinmaxa v več državah članicah, med drugim v Združenem kraljestvu, Italiji, Avstriji, Švedski ter v Irski in na Portugalskem.

"Tesno smo sodelovali z evropskimi organi, da bi zagotovili, da naše produkte priznajo kot varne in učinkovite," je dejala Gail Montgomery, predsednica uprave Nutrition 21. "Medtem ko še čakamo, da Evropski urad za varnost živil in prehrane Chromax in Zinmax uvrsti na seznam dovoljenih sestavin, smo zadovoljni, da bomo lahko do konca leta 2009 države članice EU oskrbovali s Chromaxom in Zinmaxom, tako da bodo potrošniki v EU uživali koristi kromovih in cinkovih dodatkov v prehrani."

Več informacij o Evropskem uradu za varnost živil in prehrane najdete na http://europa.eu.int/comm/food/food/labellingnutrition/supplements/index_en.htm.

(Zaradi dolžine naslova boste morda morali naslov skopirati v naslovno vrstico brskalnika. Odstranite tudi morebitni dodatni presledek.)

O Chromaxu in Zinmaxu

Krom je mineral v sledovih, ki je življenjsko pomemben za pravilno delovanje inzulina in ključen za presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, vendar ga je težko zaužiti zadostno količino z običajno prehrano. Raziskovalci univerz Harvard in John Hopkins so dokazali, da je pomanjkanje kroma povezano s povečanim tveganjem obolevnosti za sladkorno boleznijo in srčnimi boleznimi. Chromax (kromov pikolinat) je najbolje raziskana oblika kroma, saj je bil raziskan v več kot 20 študijah z več kot 1600 sodelujočimi. Nedavna študija na univerzi Ohio State University nakazuje, da telo absorbira Chromax bolje kot drugi dodatki s kromom. Raziskava, ki je potekala več let, je pokazala, da je Chromax varen in učinkovit pri izboljševanju delovanja inzulina ter presnovi sladkorja v krvi pri ljudeh z višjo stopnjo tveganja obolevnosti s sladkorno boleznijo.

Cink je mineral, ki je življenjskega pomena za presnovo. Prisoten je v več kot 200 cinkovih metaloencimih, ki so jih odkrili v telesu. Cinkovi encimi sodelujejo pri presnovi beljakovin, proizvodnji energije in regulaciji genov, prav tako pa pripomorejo k zdravju celičnih membran. Cink je ključnega pomena za rast in razvoj, spolno dozorevanje in reprodukcijo, prilagodljivost za gledanje v temi, voh in okus, hranjenje in sproščanje inzulina, imunski sistem, zdravje spermijev, sposobnost celjenja ran in duševno zdravje.

O družbi Nutrition 21

Nutrition 21 je družba za prehransko bioznanost, ki izdeluje dodatke k prehrani na osnovi kroma, katerih učinkovitost potrjujejo klinične preiskave. Družba trži Chromax (kromov pikolinat), ki je najbolje raziskana oblika kroma. Nutrition 21 je razvila tudi Diachrome, ki je na voljo pri specialistih za sladkorno bolezen ali na www.diachrome.com. Nutrition 21 ima 36 patentov za dodatke k prehrani in njihovo uporabo, med katerimi je 27 kromovih spojin in načinov njihove uporabe. Več informacij je na voljo na www.nutrition21.com.

Maryrose Lombardo,

914-701-4525