O-STA

S Šolo za vlagatelje odprli poslovno pot 132 investitorjem

V letu 2020 so v SAŠA inkubatorju pričeli z novim programom Šola za vlagatelje, s ciljem povečati mrežo poslovnih angelov, vlagateljev, ki lahko že z majhnimi vložki, svojim znanjem in poznanstvi zelo pomagajo zagonskim podjetjem v zgodnji fazi razvoja. Vzpostavili so platformo za potencialne investitorje, ki jo bodo v prihodnosti nadgradili s ključnimi znanji. Na ta način so omogočili začetek poslovanja 132 investitorjem, od tega jih je kar 8 iz Velenja. Šolo podpira in financira Slovenski podjetniški sklad, izvajajo pa jo v sodelovanju s Poslovnimi angeli Slovenije, KIKŠtarterjem in Katapultom.

V okviru programa so na prvi stopnji organizirali devet izobraževanj po celotni Sloveniji, z glavnim ciljem predstaviti osnove vlaganja tveganega kapitala. Na drugi stopnji so na devetih dogodkih gostili priznane domače in tuje vlagatelje, ki so z udeleženci delili zanje in izkušnje na posameznih področjih in jim pomagali poglobiti znanje. Mrežo potencialnih investitorjev so gradili z individualnimi razgovori, mreženji in neformalnimi srečanji.

V SAŠA inkubatorju so v okviru programa vzpostavili tesnejše kontakte s podjetniki, ki se spogledujejo z investiranjem v zagonska podjetja in pripravili osnutek za vzpostavitev regijskega sklada tveganega kapitala, ki bo podjetjem omogočal financiranje. Želja je, da financiranje omogočijo iz evropskih sredstev, drugače pa bodo oblikovali manjši sklad z zasebnimi vlagatelji. Ana Anžej, v. d. direktorice SAŠA inkubatorja, je poudarila: "Zagonska podjetja so večkrat v dilemi, ali se odločiti za sodelovanje z investitorjem, ker imajo občutek, da bodo v svoje podjetje dobili osebo, ki jim bo grenila življenje. V šoli za vlagatelje smo ta mit uspeli ovreči in skozi vsebinske reportaže posameznih dogodkov osvetlili pot poteka investicije in kaj si na drugi strani želijo vlagatelji."

Predstavniki Poslovnih angelov Slovenije so ob zaključku projekta zadovoljni, saj so uspeli pridobiti nove člane in jih opremiti s ključnimi znanji. Predsednica Nina Dremelj pravi, da so uspeli motivirati določeno srenjo investitorjev za angelski sklad. "O investiranju v zagonska podjetja se veliko govori, ni pa nekih konkretnih usmeritev. Pomembno je, da smo pri udeležencih vzpodbudili miselnost, da investicije niso bav bav in skozi program zgradili trdne temelje za nadgradnjo znanja." Branko Drobnak je poudaril, da so skozi proces šolanja k investiranju spodbudili nekaj članov kluba Poslovni angeli Slovenije, saj so se otresli strahu. "Strah pred neznanim je grozljiva ovira za akcijo. Zato je dobro, da prvo naložbo sindiciramo z bolj izkušenimi kolegi in prebijemo led. Vzpodbudna novica je tudi ta, da so naše investicije po kakovosti in višini primerljive z evropskimi. Z aktivnostmi, ki jih podpira Slovenski podjetniški sklad, pa bomo odprli poti tudi izven meja Slovenije."

Tilen Travnik iz KIKštarterja vidi manko predvsem v tem, da je izven skupine ljudi, ki se ukvarjajo s startupi, znanja med podjetniki glede tveganega kapitala zelo malo. "Skozi program Šole za vlagatelje smo sprevideli, da je velika moč v lokalnih podjetniških združenjih, ker je v krogu ustvarjeno zaupanje." Poleg sklada, ki je ena roka tega izobraževanja, vidi priložnost v vzpostavitvi lokalnih skladov. Podjetnik, ki se prvič odloča za investiranje v zagonska podjetja, se znotraj sklada namreč počuti bolj varnega in je večja verjetnost, da se bo za investicijo tudi odločil.

Več informacij in uporabne vsebine Šole za vlagatelje lahko najdete na spletni strani www.solazavlagatelje.si.