O-STA

OD TEORIJE DO PRAKSE - DAN ZNANOST NA GCC 2021

Gimnazija Celje - Center v ponedeljek, 15. 3.., že trinajstič zapored z veliko nacionalno prireditvijo in več kot 200 učenci, dijaki in mentorji obeležuje Svetovni dan znanosti za mir in razvoj, letošnje leto s posebnima gostoma, znanstvenikoma in stand-up komikoma Urošem Kuzmanom in Alešem Novakom

Mednarodna mreža Unesco ASPnet Združenih narodov povezuje šole po vsem svetu, ki v svoje vizije in delo aktivno vključujejo nenehno skrb za trajnostni razvoj in tvoren medkulturni dialog. Gimnazija Celje - Center (GCC) v mreži predstavlja eno najaktivnejših šol z mednarodnim statusom, eden osrednjih dogodkov pa je vsakoletna prireditev Veselje do znanosti, ki leto za letom privabi več osnovnošolcev in dijakov iz vse Slovenije. Tradicionalno prireditev izvajajo novembra ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj, a so jo v tem šolskem letu zaradi epidemiološke situacije prestavili na pomlad. Ker razmere še vedno ne dopuščajo druženja "v živo", so se odločili za spletno izvedbo, in sicer v ponedeljek, 15. 3., ob 12. uri na Zoomu. Takrat se bo začel zanimiv plenarni dogodek v obliki kviza, nadaljevanje pa bo zelo praktično in kot vsako leto obarvano z zanimivimi eksperimenti. Prijavljenih je 26 ekip z več kot 160 učenci in dijaki iz 25 Unesco šol naše države.

Albert Einstein je nekoč rekel: "V teoriji ni razlike med teorijo in prakso, v praksi pa je!" In kdo drug bi to resnico interpretiral bolje kot stand up komika Uroš Kuzman in Aleš Novak. Prvi je doktor matematike, ki indukcijo razume vse dokler v praksi ne stopi za štedilnik, drugi pa inženir kemije, ki čašo in pipeto prime le še v teoriji. V spletnem kvizu, ki sta ga pripravila za letošnji Dan znanosti na GCC, bo vsak od njiju navijal za svoj del znanosti, predvsem pa bosta na zabaven način preverila naravoslovno znanje udeležencev. Za izkustveno nadaljevanje pa bo poskrbel aktiv učiteljev naravoslovja na GCC, ki je za vse prijavljene pripravil posnetke trinajstih enostavnih eksperimentov in jih objavil na spletni strani https://veseljedoznanosti.gcc.si/. Te bodo lahko mladi izvedli doma in izdelke delili na svetovnem spletu ter tako prispevali svoj kamenček v mozaik popularizacije znanosti in prepoznavanja njenega pomena, pa tudi etičnih vidikov, za ustvarjanje lepše prihodnosti.

"Izhodišče prireditve je novembrski Svetovni dan znanosti za mir in razvoj in zavedanje, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. V projektu dajemo poudarek medpredmetnemu povezovanju, uporabnosti znanja, razvijanju temeljnih kompetenc in uporabi principov avtentičnega učenja" je povedala mentorica Unesca na GCC prof. Marjana Turnšek. Ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja na to temo dodaja "da je ravno medgeneracijsko sodelovanje tisto, ki prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti. Na tak način ta postaja bolj razumljiva, v učenje vrača potrebno stopnjo radovednosti in pri mladih veča željo po ustvarjalnosti in podjetnosti. Tudi z letošnjo prireditvijo želimo mladim nazorno pokazati neskončna obzorja ustvarjalnosti in pomena (samo)motivacije in odločenosti za uresničevanje idej, tudi (oz. zlasti) takrat ko te izgledajo na prvi pogled neuresničljive."

V pretekih trinajstih letih Veselja do znanosti so na GCC gostili že več kot 2500 mladih in številne ugledne slovenske znanstvenike. Je pa ta prireditev le del vizije, da na šoli vzpostavijo različna odprta učna okolja in učiteljem ter dijakom predstavljati možnosti, ki presegajo klasične oblike pouka. Z ESS projekti Podjetnost v gimnazijah in 1/1 pedagogika ter Erasmus+ projekti GCC - točka za nadarjene, Will to MotivatE(U), YESSS, MEYE, DEPEND, Students on the move, Make sense ter delovanjem GCC izobraževalnega središča na čelu z ESS projektom Munera 3, tako dijakom kot učiteljem zagotavljajo številne možnosti kariernega razvoja. Šola je v zadnjih letih postala tudi pomembno stičišče različnih dobrih praks in center usposabljanj za zaposlene v vzgoji in izobraževanju iz regije in države. Največje priznanje za tovrstno delo pa je nedvomno priznanje Evropska točka za nadarjene dijake, ki ga je GCC prejela v začetku leta 2018 in vključitev v evropsko mrežo ETSN (European Talent Support Network).

PRILOGE: Fotografije s prireditve Veselje do znanosti 2019 (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Marjana Turnšek, prof., UNESCO ASPnet, 041 664 137, marjana.turnsek@gcc.si
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si

Veselje do znanosti 2019 (3).JPG