O-STA

ODPRTO RAZSTAVIŠČE NA PROSTEM VABI K OGLEDU

Nakupovalno središče Europark je ob 20. letnici delovanja mestu podarilo razstavišče na prostem in prenovo peš ter kolesarske poti. (foto_Bojan Mihalič)
Europark je mestni občini Maribor za projekt Park2Park podaril donacijo v vrednosti 26.770 evrov. (foto_Bojan Mihalič)
Uradna otvoritev razstavišča na prostem Ob štreki. (foto_Bojan Mihalič)

Lokalno podjetje Europark Maribor mestu ob 20. obletnici delovanja podarilo razstavo "Maribor na poti skozi čas" in uredilo pešpot ob protihrupnem zidu železniške proge na Taboru.

Spomladi 2020 je bila na območju Magdalenskega parka in Ljubljanske ulice zaključena temeljita rekonstrukcija zadnjega neustreznega nivojskega križanja prometnic v širšem mestnem območju MO Maribor. Rekonstrukcija je prinesla pretočne in varne kolesarske in pešpoti, hkrati pa velike prazne betonske površine, ki so še pred koncem izgradnje postale prostor za grafite s sovražnimi in nestrpnimi vsebinami. S prenovo je prav tako zaživela že obstoječa, a prej skoraj neznana neurejena peš in kolesarska pot v dolžini 1,5 kilometra, ki vodi od Magdalenskega parka med UKC Maribor in železniško progo do nakupovalnega središča Europark (Park2Park). Vzdolž te pešpoti se nahaja protihrupni zid. MO Maribor je tako podvoz pod železniško progo kot sam protihrupni zid prepoznala kot površino za vizualne intervencije, ki urbanemu prostoru prinašajo dodano vrednost in prispevajo k boljši kvaliteti življenja ter stenske in talne površine na omenjenih lokacijah spremenila v Razstavišče na prostem Ob štreki.

Pri oblikovanju vizualnih intervencij se je, na pobudo podžupana dr. Sama Petra Medveda, MO Maribor povezala z lokalnimi umetniki, vodjo likovne šole Artdidakta Jasmine Granduč, arhitektom Robertom Gostinčarjem in podjetjem v lokalnem okolju, mariborskim Europarkom, ki je mestu ob svoji 20. obletnici za postavitev razstave "Maribor na poti skozi čas" in ureditev poti ob razstavi, podarilo donacijo v višini cca. 27 000 evrov. Pri oblikovanju razstave je sodelovala mlada ilustratorka Iza Simončič Ambrožič, slikovni material pa so prispevali galerist Primož Premzl, Pokrajinski muzej Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Slovensko narodno gledališče Maribor, Časopisna hiša Večer, fotograf Marko Pigac, studio Legen, Igor Unuk in Sinagoga. Vzpostavitev odprtega razstavišča s časovnico urbanega razvoja mesta skozi grafične intervencije izkorišča prazne betonske površine protihrupnega zidu in vzpostavlja momente za delne postanke (lesena sedala in zasaditev dreves). Ob podelitvi donacije MO Maribor je center managerka Europarka Maribor povedala: "Veseli nas, da je Europark lahko prispeval še en delček v mozaik pomembnih projektov za naše mesto. Že 20 let, od samih začetkov našega obstoja, dihamo in živimo z lokalnim okoljem. Družbena odgovornost je od nekdaj pomemben gradnik naše identitete. Projekt Park2Park je gotovo projekt z veliko dodano vrednostjo, saj nova urbana ureditev predstavlja pomembno pridobitev za Maribor in Mariborčane. Temu predelu mesta smo s tem projektom vdahnili novo življenje in prepričana sem, da bodo zdaj tudi obiskovalci od drugod še raje zahajali na naš breg Drave. Ponosni smo, da smo del te zgodbe, ki bo prijetno popestrila življenje v mestu. Velika zahvala gre celi ekipi projekta, gospodu županu Aleksandru Saši Arsenoviču, gospodu podžupanu dr. Samu Petru Medvedu in gospe Nevi Pipan ter vsem, ki so pomagali pri projektu. Verjamem, da bomo še naprej skupaj gradili svetlo prihodnost mesta."