O-STA

Genialis in BioLab v partnerstvo za izboljšanje personalizirane medicine s pomočjo rudarjenja podatkov

Dolgoletno sodelovanje med organizacijama se širi v razvijanje novih metod in orodij za odkrivanje klinično delujočih biomarkerjev

BOSTON - (BUSINESS WIRE) - Genialis, eno izmed vodilnih podjetij na področju znanosti uporabe podatkov za razvoj presonalizirane medicine, je skupaj z Laboratorijem za bioinformatiko Univerze v Ljubljani danes sporočilo, da sta organizaciji sklenili dogovor o sponzoriranem raziskovanju, da bi razvili nove algoritme in metode, s pomočjo katerih bi pacientom lahko nudili boljše terapevtske možnosti glede na podtip bolezni, kar bo poglobilo Genialisove investicije in strokovnost na področju odkrivanja zdravil na osnovi strojnega učenja.

"Pubmed vključuje skoraj milijon študij biomarkerjev, vendar se jih je na kliniki le neznansko malo izkazalo za uspešne pri pomoči dejanskim bolnikom," je dejal doktor , direktor tehnologije v Genialisu Miha Stajdohar. "Ob naših izkušnjah, ki so osnova, smo prepoznali ključne slabosti starega načina in iznašli tehnologije za boljše prepoznavanje značilnosti bioloških procesov in gradnjo predvidljivih modelov, da bi pomagali bolnikom, ki najbolj potrebujejo presonalizirano medicino."

Genialis ima tesne vezi z BioLabom, cenjeno raziskovalno skupino znotraj Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani iz Slovenije. Stajdohar, soustanovitelj Genialisa, je doktorat pridobil na tej inštituciji ob so-mentorstvu doktorja Blaža Zupana, direktorja BioLaba. Dr. Zupan, ki ostaja višji svetovalec Genialisa, je objavil številne študije o integraciji podatkov z dokazi o konceptu v številnih primerih biomedicinske rabe, vključno s ciljnim odkrivanjem in prioritizacijo, poškodbami jeter zaradi zdravil in odnosi med boleznimi.

"V BioLabu smo specializirani za različne vidike podatkovne znanosti, ki so posebej pomembni v biomedicinskem okolju. Te vključujejo nove metode kombiniranja molekularnih, eksperimentalnih in opazovalnih podatkov z viri prejšnjih dognanj. Prav tako smo precej navdušeni nad vizualizacijo podatkov in razložljivo umetno inteligenco, ki sta dve ločeni a zelo komplementarni disciplini," je dejal dr. Zupan. "V sodelovanju z Genialisom imamo priložnost zares izboljšati uporabo podatkovne znanosti za razvoj zdravil."

BioLab razvija in ohranja računalniški program za rudarjenje podatkov Orange, ki se odlično povezuje z Genialisovnim programom Expressions ter tako povezuje dovršeno strojno učenje z analizo podatkov o številnih bioloških procesih. Expressions omogoča sistemsko računalniško biologijo prek optimiziranega in ponovljivega obdelovanja podatkov o sekvencah, vključno z RNA, celotnim eksonom/genomom in številnimi značilnostmi metod za grajanje kromatina in RNA kot sta ChIP in CLIP. Expressions je prav tako temelj za dobro strojno učenje, saj povečuje anotacijo metapodatkov in podatkovnih standardov FAIR. Orange pa po drugi strani lajša integracijo in vizualizacijo podatkov ter omogoča hitro ustvarjanje prototipov modelov na osnovi lastne knjižnice statističnih algoritmov in alogritmov strojnega učenja.

PRIHAJAJOČI DOGODKI

Genialis bo sodeloval na Festivalu biologije 2021, saj se bo dr. Rosengarten pridružil glavni izvršni direktorici OncXerna Therapeuticsa (fka Oncologie) Lauri Benjamin na sproščenem virtualnem pogovoru. Pogovor v torek, 30. marca, ob 9. uri po pacifiškem času se bo osredotočil na sodelovanje podjetij pri razvoju dovršene platforme biomarkerjev na osnovi RNA. Na konferenci SITC 2020 sta OncXerna in Genialis ustvarila plakat, ki podrobno predstavlja, kako OncXerna TME Panel-1 poveže paciente z zdravilom, katerih MOA cilja na dominantno biologijo mikro okolja njihovega tumorja. Genialis si prizadeva za potrditev TME Panela-1 na dodatnih tipih trdnih tumorjev in razširitev dostopa do modela na širšo skupnost kliničnih raziskav.

Za več informacijo o Genialisu obiščite www.genialis.com

O Genialisu

Genialis je podjetje s področja podatkovne znanosti in odkrivanja zdravil, ki išče nove načine zdravljenja bolezni. S kombiniranjem računalniške biologije in metod, ki temeljijo na umetni inteligenci, združuje in oblikuje podatke na stičišču klinične in translacijske medicine. Genialisu zaupajo tako biofarmacevtska podjetja kot velika farmacevtska podjetja pri zaznavanju ciljev, napovedovanju biomarkerjev in optimalnem pozicioniranju novih zdravil. Genialis si skupaj s svojimi partnerji prizadeva za boljše rešitve pri odkrivanju zdravil ter tako spreminja življenja ljudi.

Izvirno sporočilo je na voljo na businesswire.com na naslovu https://www.businesswire.com/news/home/20210318005750/en/

Kontakti

Andrea Vuturo
andrea@vuturo.com
415-689-8414

Vir: Genialis

Veljavna verzija sporočila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoč in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.