O-STA

Mladi logiki kljub epidemiji in razmeram zaključili s tekmovanjem

Eno najbolj množičnih tekmovanj iz znanja uspešno pripeljano do konca

Ljubljana, 12. april 2021 - Konec marca se je po šestih mesecih zaključilo že 35. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce in dijake, ki je potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Tekmovanje, ki poteka na šolski in državni ravni, je eno od najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji. Kljub epidemiji in zaprtju šol je na tekmovanju v letošnjem šolskem letu sodelovalo več kot 29.000 tekmovalcev. Še pred oktobrskim zaprtjem šol nam je skupaj z mentorji uspelo izvesti šolsko tekmovanje, po nekajkratnih prestavitvah pa v drugi polovici marca še državno tekmovanje.

V tem šolskem letu se je septembra šolskega tekmovanja udeležilo več kot 25.000 učenk in učencev iz 397 osnovnih šol. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 11.207 bronastih priznanj. Državnega tekmovanja, ki je potekalo marca na matičnih osnovnih šolah, pa se je udeležilo 1622 tekmovalcev, ki so prejeli 257 srebrnih in 134 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so:

7. razred

Miha Ogrinc

Osnovna šola dr. Ivan Prijatelj Sodražica


Daša Pajor

Osnovna šola Vodice


Bor Gradišek

Osnovna šola Kozje

8. razred

Lana Pirc

Osnovna šola Zbora odposlancev Kočevje

9. razred

Tomaž Holc

Osnovna šola Breg


Aleksander Kosanović

Osnovna šola Rodica


Maša Mežnar

Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin



Letošnjega dijaškega šolskega tekmovanja se je udeležilo nekaj več ko 4000 dijakov z 87 srednjih šol, prag za sodelovanje na državnem tekmovanju, ki je prav tako potekalo na matičnih šolah, pa je doseglo 469 tekmovalcev. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 1803 bronastih priznanj, medtem ko je bilo na državnem tekmovanju podeljeno 101 srebrno in 90 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med dijaki so:

1. letnik

Val Bajc

Zavod sv. Frančiška Saleškega za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti

2. letnik

Lenart Dolinar

Gimnazija Bežigrad


Pika Kogoj

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola

3. letnik

Rok Tadej Brunšek

Šolski center Velenje, Gimnazija

4. letnik

Simon Bukovšek

Gimnazija Kranj



Obenem je tekmovanje v logiki eno redkih tekmovanj, ki je namenjeno tudi študentom, vendar na datum njihovega tekmovanja še čakamo.

Rezultati tekmovanja v logiki so vam na voljo tukaj.

≠≠≠


O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.


Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.


Dodatne informacije

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana


E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75